Папа Франциск скоро ще може да използва представителен транспорт с нулеви вредни емисии - това ще е модификация на SUV-модела Ocean на компанията за електромобили Fisker. 

Автопроизводителят съобщи, че ще достави специалния папамобил на Ватикана в края на 2022 г. Споразумението за възлагане на поръчката е договорено по време на лична среща между папата и двамата основатели на Fisker - Хенрик Фискер и Гита Гупта-Фискер. 

Създателят на компанията е предприемач от датско-американски произход, работил е за BMW и Ford, и е бивш директор по дизайна на Aston Martin.

През 2007 г. той слага началото на стартъп за луксозни електромобили Fisker Automotive, но е принуден да напусне управлението през 2013 г. заради спорове относно развитието на бизнеса в борда на директорите.

Три години по-късно се ражда нова компания, носеща името на Фискер - този път той я учредява в партньорство със съпругата си, като си поставя за цел да произвежда иновативни електромобили с автономно управление, по-голям пробег и нова технология за батериите. През 2020 г. Fiscer Inc. направи първично публично предлагане на NYSE. 

Компанията твърди, че папа Франциск е одобрил един от дизайните, които семейство Фискер са му представили. Разпространеното изображение представлява бял SUV с добавен стъклен купол в задната част на купето. 

Споразумението между Fisker и Ватикана идва на фона на над 50-годишно сътрудничество между ръководството на Католическата църква и някои от най-големите автопроизводители. През 1964 г. Ford създават специален вариант на лимузината Lincoln Continental Lehmann-Peterson, с която папа Павел VI се придвижва по време на визитата си в Ню Йорк. 

Терминът "папамобил" навлиза в употреба след избирането на Йоан Павел II.

Dacia, Fiat, Mercedes Benz и Renault са доставяли автомобили и ванове за Ватикана. Папа Франциск е привърженик на по-семплия начин на живот на свещенослужителите, като използва Ford Focus и Renault 4 за пътуванията ви с рамките на града. При посещението си в България той се возеше на Kia Soul. 

Хенрик Фискер посочва, че се е вдъхновил за новия папамобил заради силната ангажираност на Светия отец към въпросите на опазването на околната среда и предотвратяването на негативните ефекти от климатичните промени върху живота на бъдещите поколения. 

Интериорът на папския Fisker Ocean ще е изработен от различни екологично-устойчиви материали като настилка от рециклирани пластмасови бутилки. 

Моделът Ocean ще започне масово производство в края на ноември 2022 г., като началната му цена ще е около 37 500 долара. Приблизително по същото време се очаква и да бъде доставен електромобила за папата.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията