Снимка: © Getty Images

Товарният кораб "Razoni", който носи зърно от царевица от Украйна, е напуснал пристанището на Одеса. Това е първият кораб, който успява да излезе по обезопасен коридор след подписването на споразумението за деблокиране на износа на хранителни стоки от Украйна след началото на войната.

"Razoni" е натоварен с над 26 000 тона царевица, която е предназначена за износ в Ливан. Корабът плава под флага на Сиера Леоне.

Безопасното му пътуване продължава да е под въпрос, тъй като част от водите на Черно море са минирани от началото на войната, а през последната седмица Русия стреля по Одеса с ракети няколко пъти въпреки участието си в договорката за износа.

Междувременно дворът на щаб-квартирата на руския Черноморски флот в Севастопол (на полуостров Крим) е обстрелван от дрон - до момента никой не е поел отговорност за този инцидент. Според руските власти най-малко шестима души са ранени при спускането на самоделно взривно устройство пред сградата.

На 22 юли Турция и ООН станаха посредници и гаранти за споразумението, което отвори украинските черноморски пристанища за първи път от края на февруари.

Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар съобщава, че "Razoni" би трябвало да пристигне край Истанбул около 15 ч. (българско време), където ще бъде подложен на съвместна проверка от служители на ООН, Русия, Украйна и турската страна.

Стоката, която "Razoni" пренася през Черно море, е предназначена за Ливан - държава, която се намира в тежка икономическа криза от няколко години. През 2020 г. пристанището в столицата Бейрут беше почти разрушено след мощен взрив от запалване на склад с амониев нитрат - стотици души в града загинаха вследствие на катастрофалния инцидент.

Сред поразените обекти на пристанището бяха и силози за съхранение на зърно, които преди ден рухнаха от само себе си след запалването на нов продължителен пожар.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер

Директорът на БАБХ Христо Даскалов е уволнен 3 дни след изборите

Даскалов: "Връщането на старите корупционни схеми започна"