Снимка: © Merck

Първото антивирусно лекарство за лечение на симптоматичен Covid-19 вече е одобрено от Регулатора по лекарствата на Обединеното кралство.

Молнупиравир е под формата на таблетки и се изписва 2 пъти дневно на пациенти в рискови групи, които скоро са диагностицирани с Covid-инфекция.

Според клиничните проучвания на лекарството, което първоначално е било разработвано за лечение на грип, то намалява наполовина риска от хоспитализация или летален изход.

Данните от изпитанията все още са предварителни и предстои да бъдат рецензирани от други учени.

Молнупиравир е първото антивирусно лекарство срещу коронавирусната инфекция, което се приема орално.

Останалите налични терапии с Ремдесивир на Gilead и с коктейл от моноклонални антитела на Regeneron се поставят със системи или с инжекция, което ограничава достъпа на повечето хора в лека фаза на заболяването до тях.

Ремдесивир е разрешен само за хоспитализирани пациенти. България тепърва ще въведе втория тип лечение с моноклонални антитела след поръчката на медикаменти.

Прилагането на молнупиравир в по-ранна фаза от заболяването би могло да даде по-отчетлив резултат при лечението.

Списание Nature цитира вирусолога Ричард Племпър от университета в Атланта, според когото колкото по-болен е пациентът, толкова по-трудно става антивирусните препарати да му повлияят.

Опитите за използване на вече съществуващи лекарства, одобрени от регулаторите за други болести, досега даде ограничен резултат - например, стероидът дексаметазон показа ефект при намаляване на възпалителната свръхреакция при най-болните пациенти.

Молнупиравир е разработен от американските фармацевтични компании Merck, Sharp and Dohme (MSD) и Ridgeback Biotherapeutics. Действието му се насочва към ензим, който SARS-Cov2 използва, за да се размножава в тялото на човека.

Медикаментът въвежда грешки в генетичния код на вируса, като по този начин пречи на възпроизвеждането му и намалява риска от тежко протичане на заболяването.

Вирусологът Ричард Племпър описва реакцията като "мутация на вируса до самоунищожението му" в интервюто за Nature.

Според фармацевтичната компания Merck лечението с препарата е еднакво ефективно и срещу новите варианти на вируса.

Регулаторът по лекарствата на Обединеното кралство заяви, че хапчето ще бъде разрешено за употреба при хора, които имат лек до умерен Covid-19 и поне един рисков фактор за развитие на тежко заболяване като затлъстяване, напреднала възраст, диабет или сърдечно заболяване.

Великобритания очаква 480 000 курса молнупиравир да бъдат доставени до края на годината, както и 250 000 курса от подобно експериментално лекарство, което в момента се разработва от американската фармацевтична компания Pfizer.

Властите не разкриват каква е стойността на договора.

1,7 милиона курса от лекарството на цена от около 1, 2 милиарда долара, или приблизително 700 долара за курс е закупило предватително правителството на САЩ. Други страни, сред които Австралия, Сингапур и Южна Корея, също са сключили споразумения за покупка.

Клиничните изпитвания на молнупиравир са направени върху 775 пациенти с Covid-19 и установяват:

- 7,3% от хората, приели лекарството, са хоспитализирани, в сравнение с 14,1% от пациентите, на които е дадено плацебо.

- Няма смъртни случаи в групата на пациентите, лекувани с молнупиравир. Осем от групата на плацебо лечението, участвали в проучването, по-късно са починали от Covid-19.

Според резултатите от клиничните изпитвания приемът на молнупиравир трябва да започне веднага след появата на първите симптоми, за да има ефект. По-ранно проучване на медикамента при пациенти, които вече са били хоспитализирани с тежък Covid-19, е спряно след разочароващи резултати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин