Първото нещо, което правя сутрин, е да си сипя кафе и да синхронизирам смарт часовника, с който спя, с телефона си. Мисля, че съм пристрастена и към двата ритуала. Но ако любовта към кафето ми е от години, то втората ми “зависимост” е от няколко седмици насам и причината да го правя се казва Huawei Health/Sleep.

Това е приложение на Huawei, което мери съня - освен като продължителност, също така и като фази: дълбок сън, лек сън и REM сън - времето, през което сънуваме. Накрая поставя оценка за качеството на сън и дава съвети от типа: лягайте рано, опитайте да го правите в един и същ час, не пийте много течности вечер, за да не се будите и т.н.

Откритието ми е съвсем ново и все още ме изпълва с огромен ентусиазъм. Тествам смарт часовника на Huawei, известен официално като HUAWEI WATCH FIT - цвят мента. От първия ми смарт часовник са минали много години, сменила съм доста модели, така че мога да ви уверя, че не с всеки смарт часовник можете да спите - някои са тежки, други искат прекалено много неща от вас и преди лягане e задължително да ги поставяте в режим Do not disturb, за да не ви смущават нощем с нотификации.

Huawei Watch Fit е хибридно устройство - нещо средно между смарт гривна (по форма) и часовник (като функционалност). Тежи толкова, че да не го усещате на ръката си, а гумената му каишка има извънредно много дупки, с които можете да си калибровате размера с максимална прецизност. Последното е важно, когато спортувате и ръката ви се изпоти, тогава прекалено хлабавата или стегната каишка може да ви носи дискомфорт.

Но да се върнем на съня.

Сънят е новото черно.

По света той е бизнес за милиарди. Нямате представа колко много устройства и предмети се произвеждат, за да ви доставят добър сън.

Причината да се обръща толкова внимание на съня е, че целият свят страда от глобално недоспиване. Повечето хора по света спят средно по 6 часа и половина и се събуждат уморени. Две трети от възрастните хора не успяват да си набавят така необходимия 8-часов сън. Проблемът е толкова повсеместен, че през 2017-а година Световната здравна организация обяви глобална епидемия от недоспиване. Същата СЗО, която се чудеше дали има пандемия от Covid-19, или не. Предполагам и на вас ви се е случвало често, въпреки 8-те или 9-те часа сън, да се събуждате уморени.

Ако ме питате дали носенето на часовника ме дисциплинира: Признавам си - да. Това е също като с меренето на крачките. Като видиш, че часът е 18, а ти нямаш и хиляда крачки, решаваш, че ще вземеш детето от училище пеш или ще се разходиш из квартала. Нещо подобно стана и със съня. След като няколко дни наред лягах след 12 часа, а на сутринта се оказваше, че дълбокият ми сън не е в норма, следващите вечери започнах да внимавам и да лягам преди полунощ. Това веднага се отрази на графиката на съня ми и съответно на чувството за отпочиналост.

Нещо, което много ми харесва в този часовник, освен цената от под 200 лева, е батерията. Ползвах я 7 дни, без да я заредя. Положението наистина е “носиш и забравяш”.

От гледна точка на тегло и форма, това е една от най-удобните фитнес гривни за носене. Освен това е водоустойчива. Дисплеят е AMOLED, достатъчно ярък и цветен, с много лесен за използване интерфейс. Има вграден GPS. Ако много сериозно се занимавате с бягане, това не е моделът за вас. Watch Fit е по-скоро насочен към онези, които искат активен лайфстайл. В часовника ще намерите вградени предложения за упражнения и други неща като мерене на пулс и на стрес, упражнения за дишане и още куп полезни неща.

Най-якото нещо обаче (след следенето на съня) е, че можете да си правите селфита от телефона, като активирате снимането от часовника. (Това няма да го прочетете в никое “мъжко” ревю). В случая, аз съм с Huawei P40 Prо и е ясно, че и двете устройства са направени едно за друго. Системата работи така: отдалечавате се, оправяте си косата и снимате. Разбира се, можете да снимате дистанционно не само себе си, а и всичко останало, като нагласите телефона, така че нормалната задна камера да има видимост към обекта.

Зареждането на часовника е през специално двуточково зарядно, но ако много закъсате, бихте могли да си споделите батерия и през гърба на телефона.

Ако все още се чудите дали да си купите смарт часовник, краткият отговор е "да". По-сложният въпрос е “Какъв да е той” и тук решението много зависи от начина ви на живот и онова, което искате да знаете за себе си, защото, повярвайте ми, в края на деня не е много приятно да видиш, че за цял ден си изгорил 142 калории. Проблемът обаче не е в часовника, а в онзи, който го носи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024