Снимка: © Unsplash

До 250 лв. годишен данък на стая ще трябва да се заплаща от собствениците на имоти, които се предлагат за краткосрочен наем през платформи като Airbnb, Booking.com и др. 

Това е резултатът от поредната промяна в режима на местата за настаняване, гласувана по предложение на Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ. 

Приетите промени гласят следното: "Местата за настаняване с не повече от 20 стаи, категоризирани с една или две звезди, или регистрирани по Закона за туризма - данъкът се определя за стая според местонахождението на обекта: от 25 до 250 лева". 

Досега патентният данък за настаняване се плащаше само от собствениците на малки хотели или къщи за настаняване, които са получили определена категория - 1 или 2 звезди. За София, например, ставката е 250 лева на стая. 

Сега към тяхната група се присъединяват и собствениците на имоти, които се предлагат за наемане през онлайн-платформи. Задължението за регистрацията им беше прието през пакета закони, свързани с Бюджет 2020. Мотивът - "равнопоставеност на данъчно задължените лица при облагане с патентен данък". 

Общинските съвети ще преценяват конкретния размер на патентния данък за краткосрочните настанявания, но той трябва да е в границите 25 - 250 лева.

Според статистика от сайта AirDNA - в София има малко под 2800 активни обяви за ваканционни наеми през Airbnb или HomeAway, като над 80 процента от тях предлагат цяло жилище, а 14 на сто - самостоятелна стая. 

Прочетете още


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

BILLA помага на дарителската кампания на SOS Детски селища България

Ключови магазини от веригата са домакин на акция за събиране на дарения в подкрепа на приемната грижа в България

Янаки Стоилов: Кабинетът ще сезира КС заради казуса с Иван Гешев

"Недопустимо" ли е правосъдният министър да иска оставката на главния прокурор, както смята ВСС?

Колко струва златният медал от Олимпиадата?

Най-богатите държави не са задължително най-щедри, а най-щедрите не са най-успешни

Ех… ако успеем, един ден ще пратим македонец в Космоса

Ако ще мечтаеш, по-добре да е на едро