Снимка: © Булевард България

В навечерието на Рождество Христово Негово Светейшество Патриарх Неофит отправи обръщение към българския народ.

На Бъдни вечер в катедралния храм "Александър Невски" в София беше отслужена традиционната служба за празника, на която Неофит призова "да бъдем мъдри и добри в тежкото изпитание на пандемия, да се молим за лекарите и за всички, които се борят за здравето и запазването на човешкия живот".

"Страданието, болката и мъката да не ни карат да се съмняваме в правото слово на Господ, а във всяко изпитание да виждаме възможност за подражание на Христа в изява на онази любов към ближния, която сам той ни показа. Бог дойде за да изцери всяко страдание, да изтрие всяка сълза, нека му подражаваме", призова Патриархът.

"Това е, което Бог и днес очаква от всекиго от нас - да следваме пътя на богоуподобяването, за да сме достойни за името Христово, да търсим винаги царството на Бога и неговата правда. Нека събираме съкровищата си не на земята, а на небето, помнейки, че където е на човек съкровището, там ще бъде и сърцето му. Да не се изкушаваме от съблазните на света и да не позволяваме да разрушават вярата ни!".

"И днес, и в апостолските времена, Бог всеки ден приобщава към църквата си човеци към спасение. „Словото стана плът и живя между нас, пълно с благодат и истина. И ние видяхме славата, слава като на единороден от Отца“. Синът Божи стана син човешки, за да направи нас - чедата на човешкия род - чеда Божии, като ни обгърне със своята безгранична Божествена любов и изкупи греховете ни. И като чеда Божии да ни прави и наследници Божии, призвани да получават обещаното вечно наследство. Да бъдем достойни за това велико Божие благодеяние и прещедър дар на божествената любов; да подражаваме на Божието човеколюбие и Божията милост като се стараем да следваме примера на Спасителя, който идва след нас с божествено смирение; който не дойде да му служат, но да послужи с живота си и като богочовек ни посочи пътя на светлината, мира и любовта на себеотдаването, саможертвата и добротворчеството".

"Светът, в който живеем, е същият, както и в годините на земното служение на Спасителя - свят на страдания, болка, скръб, злини и неправда. От мига на Боговъплъщението е посято семето на спасението, който трябва да дава плод във всекиго от нас, в нашите думи и дела, в живота ни, според завещания от Христа Исуса личен и неизменен образец. Този свят ще познае, че сме чада Божии, които обичаме и следваме неговите повели, само виждайки нашата любов изразена не само на думи, но и на дела, удовлетворени в милост и човеколюбие, във взаимопомощ и саможертва към всеки човек, нуждаещ се от помощ, подкрепа и закрила, внимание и от искрена нелицемерна любов!".

"Братя и сестри, подражавайки на Господа, ще бъдем достойни да го посрещнем с радост в деня на неговото пресветло Рождество. Мирът и любовта на Богомладенеца Христа да бъдат с всички нас и светлината на Рождеството да огрява изобилно сърцата. Честито Рождество Христово!", пожела патриарх Неофит.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия