Патриарх Неофит: Нека бъдем мъдри и добри в тежкото изпитание на пандемия Снимка: © Булевард България

В навечерието на Рождество Христово Негово Светейшество Патриарх Неофит отправи обръщение към българския народ.

На Бъдни вечер в катедралния храм "Александър Невски" в София беше отслужена традиционната служба за празника, на която Неофит призова "да бъдем мъдри и добри в тежкото изпитание на пандемия, да се молим за лекарите и за всички, които се борят за здравето и запазването на човешкия живот".

"Страданието, болката и мъката да не ни карат да се съмняваме в правото слово на Господ, а във всяко изпитание да виждаме възможност за подражание на Христа в изява на онази любов към ближния, която сам той ни показа. Бог дойде за да изцери всяко страдание, да изтрие всяка сълза, нека му подражаваме", призова Патриархът.

"Това е, което Бог и днес очаква от всекиго от нас - да следваме пътя на богоуподобяването, за да сме достойни за името Христово, да търсим винаги царството на Бога и неговата правда. Нека събираме съкровищата си не на земята, а на небето, помнейки, че където е на човек съкровището, там ще бъде и сърцето му. Да не се изкушаваме от съблазните на света и да не позволяваме да разрушават вярата ни!".

"И днес, и в апостолските времена, Бог всеки ден приобщава към църквата си човеци към спасение. „Словото стана плът и живя между нас, пълно с благодат и истина. И ние видяхме славата, слава като на единороден от Отца“. Синът Божи стана син човешки, за да направи нас - чедата на човешкия род - чеда Божии, като ни обгърне със своята безгранична Божествена любов и изкупи греховете ни. И като чеда Божии да ни прави и наследници Божии, призвани да получават обещаното вечно наследство. Да бъдем достойни за това велико Божие благодеяние и прещедър дар на божествената любов; да подражаваме на Божието човеколюбие и Божията милост като се стараем да следваме примера на Спасителя, който идва след нас с божествено смирение; който не дойде да му служат, но да послужи с живота си и като богочовек ни посочи пътя на светлината, мира и любовта на себеотдаването, саможертвата и добротворчеството".

"Светът, в който живеем, е същият, както и в годините на земното служение на Спасителя - свят на страдания, болка, скръб, злини и неправда. От мига на Боговъплъщението е посято семето на спасението, който трябва да дава плод във всекиго от нас, в нашите думи и дела, в живота ни, според завещания от Христа Исуса личен и неизменен образец. Този свят ще познае, че сме чада Божии, които обичаме и следваме неговите повели, само виждайки нашата любов изразена не само на думи, но и на дела, удовлетворени в милост и човеколюбие, във взаимопомощ и саможертва към всеки човек, нуждаещ се от помощ, подкрепа и закрила, внимание и от искрена нелицемерна любов!".

"Братя и сестри, подражавайки на Господа, ще бъдем достойни да го посрещнем с радост в деня на неговото пресветло Рождество. Мирът и любовта на Богомладенеца Христа да бъдат с всички нас и светлината на Рождеството да огрява изобилно сърцата. Честито Рождество Христово!", пожела патриарх Неофит.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024