Патриарх Неофит: Нека бъдем мъдри и добри в тежкото изпитание на пандемия Снимка: © Булевард България

В навечерието на Рождество Христово Негово Светейшество Патриарх Неофит отправи обръщение към българския народ.

На Бъдни вечер в катедралния храм "Александър Невски" в София беше отслужена традиционната служба за празника, на която Неофит призова "да бъдем мъдри и добри в тежкото изпитание на пандемия, да се молим за лекарите и за всички, които се борят за здравето и запазването на човешкия живот".

"Страданието, болката и мъката да не ни карат да се съмняваме в правото слово на Господ, а във всяко изпитание да виждаме възможност за подражание на Христа в изява на онази любов към ближния, която сам той ни показа. Бог дойде за да изцери всяко страдание, да изтрие всяка сълза, нека му подражаваме", призова Патриархът.

"Това е, което Бог и днес очаква от всекиго от нас - да следваме пътя на богоуподобяването, за да сме достойни за името Христово, да търсим винаги царството на Бога и неговата правда. Нека събираме съкровищата си не на земята, а на небето, помнейки, че където е на човек съкровището, там ще бъде и сърцето му. Да не се изкушаваме от съблазните на света и да не позволяваме да разрушават вярата ни!".

"И днес, и в апостолските времена, Бог всеки ден приобщава към църквата си човеци към спасение. „Словото стана плът и живя между нас, пълно с благодат и истина. И ние видяхме славата, слава като на единороден от Отца“. Синът Божи стана син човешки, за да направи нас - чедата на човешкия род - чеда Божии, като ни обгърне със своята безгранична Божествена любов и изкупи греховете ни. И като чеда Божии да ни прави и наследници Божии, призвани да получават обещаното вечно наследство. Да бъдем достойни за това велико Божие благодеяние и прещедър дар на божествената любов; да подражаваме на Божието човеколюбие и Божията милост като се стараем да следваме примера на Спасителя, който идва след нас с божествено смирение; който не дойде да му служат, но да послужи с живота си и като богочовек ни посочи пътя на светлината, мира и любовта на себеотдаването, саможертвата и добротворчеството".

"Светът, в който живеем, е същият, както и в годините на земното служение на Спасителя - свят на страдания, болка, скръб, злини и неправда. От мига на Боговъплъщението е посято семето на спасението, който трябва да дава плод във всекиго от нас, в нашите думи и дела, в живота ни, според завещания от Христа Исуса личен и неизменен образец. Този свят ще познае, че сме чада Божии, които обичаме и следваме неговите повели, само виждайки нашата любов изразена не само на думи, но и на дела, удовлетворени в милост и човеколюбие, във взаимопомощ и саможертва към всеки човек, нуждаещ се от помощ, подкрепа и закрила, внимание и от искрена нелицемерна любов!".

"Братя и сестри, подражавайки на Господа, ще бъдем достойни да го посрещнем с радост в деня на неговото пресветло Рождество. Мирът и любовта на Богомладенеца Христа да бъдат с всички нас и светлината на Рождеството да огрява изобилно сърцата. Честито Рождество Христово!", пожела патриарх Неофит.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024