Снимка: © Getty Images

Германия въвежда ново изискване за допускане на граждани, които идват от България или друга рискова зона с висок брой на случаи на Covid-19. 

От 8 ноември всеки човек, който планира да пътува до Германия и е пребивавал в последните 10 дни преди заминаването в рисков регион, ще бъде длъжен да се регистрира предварително в платформата einreiseanmeldung.de. Сайтът за регистрация ще бъде активиран от неделя. Той ще замени досегашните хартиени формуляри, които се попълват в самолетите.

Към списъка с рискови райони бяха добавени още Италия, Швеция (с изключение на Вестернорланд), Португалия (с изключение на Мадейра и Азорските острови), шест облатси на Гърция, Дания (с изключение на Фарьорските острови и Гренландия), и др. 

Рисков регион се смятат този, който надвиши броя от 50 нови инфекции на 100 000 души от населението за последните седем дни. България беше включена в тази група още на 1 ноември.

Пристигащите от рискови региони в Германия подлежат на 10-дневна карантина, като са длъжни да уведомят местните здравни служби за пристигането си и влизането в карантина. Възможно е съкращаване на периода на карантината, но най-рано след петия ден, ако бъде направен тест, чийто резултат е отрицателен.

Въвеждането на новата разпоредба е в компетенциите на всяка отделна федерална провинция и поради това са възможни различия. От посолството на България в Берлин призовават българските граждани, планиращи пътуване в Германия, да  следят актуалните указания за възможностите за пътуване и безопасност в сайта на федералното правителство

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с дипломатическите ни мисии в Германия на следните телефони:

Посолство на Република България във Берлин:
+49 30 201 09 22;
Генерално консулство на Република България във Франкфурт:
+49 69 509278 1320, +49 69 509278 13 10;
Генералното консулство на Република България във Мюнхен:
+49 89 171 176 14; +49 89 171 176 15, +49 172 888 10 56.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"