Паулу Коелю: „Украинската криза е удобно извинение за русофобията“ Снимка: © Getty Images

Един от най-известните съвременни писатели в света Паулу Коелю срещна огромна вълна от критики заради позицията си за войната в Украйна. Всъщност 74-годишният бразилец нарича случващото се в страната с думата „криза“.

„Украинската криза е удобно извинение за русофобията“, написа авторът на „Алхимикът“ в профила си в Twitter на 11 март.

Стотици потребители осъдиха позицията му и го призоваха да признае цивилните жертви и разрушителните последици от войната, започната от Русия.

„Бил съм в Лвов, Киев, Одеса, Ялта, Чернобил (Украйна). Прекосил съм 10 хиляди километра от Москва до Владивосток (Русия). Да, има война, но не обвинявайте обикновените хора“, отвърна Коелю.

„Полската криза от 1939 г. беше удобно извинение за германофобията“, отговаря иронично Макс Фрас, припомняйки началото на Втората световна война. „Шокирахте ме. Ума си ли загубихте, г-н Коелю?“, пита друг потребител.

„Под „криза“ имате предвид пълномащабна руска инвазия, бомбардиране на болници и масови убийства на цивилни, нали?“, пише трети.

Според данни на ООН – най-малко 549 цивилни са загинали от началото на войната на 24 февруари. От тях 41 са деца. Близо 1000 други граждани са били ранени.

„Да не обвиняваме обикновените хора?“, реагира друг потребител, като публикува видео на протест на руски граждани срещу Путин в Германия. „Ако в ЕС има хора, които изпитват носталгия към Съветския съюз, време е да се завърнат в родината си, където вече валутата не струва нищо и има недостиг на основни стоки“.

Един от коментиращите под публикацията на Коелю качва видео, в което украинци изтеглят в чували свои мъртви съграждани, намерили смъртта си при руските въздушни удари. „Ако мислите така, може да спрем да се борим с руския фашизъм. Може тогава в някоя от тези торби да е един от вашите близки приятели и член на семейството ви“.

Друг заявява: „Не е русофобия да се противопоставяш на една имперска война срещу суверенна и демократична нация“.

И още: „Паулу Коелю или инфантелю и корумпелю?“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024