Бизнесменът Павел Вълнев, който беше съосновател и най-голям дарител на "Републиканци за България", напуска партията на Цветан Цветанов.

"Искам да ви уведомя, че излизам от проекта „Републиканци за България“. Твърдо съм убеден, че мога да реализирам моите идеи по единение на българската нация и завръщане на голяма част от българската емиграция в Родината, без да прибягвам до средствата и методите на партии", пише той в публикация в профила си във Facebook.

Решението му беше обявено малко преди началото на официалната кампания за парламентарните избори, в които "Републиканците" на Цветанов отново ще се явят.

Вълнев съобщава, че планира създаването на "голям граждански проект", като казва, че ще даде повече информация за него "много скоро".

"Уважавам взетото лично решение от Павел Вълнев за оттеглянето му от политиката. Благодаря му за отделеното време и усилия, които положи през последните месеци. Той е един достоен и успял българин, като много сънародници по света, който винаги е подкрепял каузи за България. През годините показа, че винаги е работил и подкрепял както България, така и българите живеещи зад граница и ще продължи да го прави. Взетото решение от Павел Вълнев за оттегляне от политическия живот на партията няма да промени добрите ни взаимоотношения и винаги ще го подкрепяме за всяка една гражданска инициативата за завръщане на голяма част от българската емиграция в Родината", коментира по-късно Цветан Цветанов.

По информация на Цветанов, Павел Вълнев е дарил около 1 млн. лв. на партията преди изборите на 4 април. Самият предприемач не се кандидатира за депутат, защото има двойно гражданство от България и САЩ.

Вълнев натрупва състоянието си в Съединените щати, където заминава още през 2002 г. Работи с брат си като шофьор, след което двамата купуват камион, а години по-късно вече имат собствена компания, осъществяваща транспортна дейност. Преди години братята бяха съсобственици на телевизия BiT, която беше продадена през 2018 г. на продуцентска компания и закрита след година.

Преди последните избори Цветанов казваше, че работи на договор за една от фирмите на Вълнев и получава „средна за американските стандарти“ заплата.

На парламентарния вот на 4 април партията получи 42 057 гласа или 1,31% от всички бюлетини. Резултатът беше далеч под бариерата за представителство в Народното събрание, но се оказа, че е достатъчен за държавна субсидия.


Снимка на деня: "Приятелят от София" Цветан Цветанов на розобер


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена