ПАВЕЦ "Чаира" аварира при тестове на новa мощност след 3 г. ремонт

Техническа авария се е случила при тестване на мощности в ПАВЕЦ "Чаира" в сряда. Това е най-голямата помпено-акумулираща централа в Югоизточна Европа и беше в ремонт от три години.

Няма засегнати хора, няма застрашаване на човешкия живот, няма опасност от покачване на цената на тока, каза премиерът Кирил Петков на брифинг.

Тестът е планиран няколко дни преди ремонтираните мощности да бъдат пуснати в експлоатация. Според медията, проблемът е възникнал заради проблем с една от турбините.

ПАВЕЦ "Чаира" беше включен в проверка на МВР по съмнения за "унищожаването ѝ" по думите на вътрешния министър Бойко Рашков преди месец. Рашков твърдеш, че ремонтът е възложен на "гаражни фирми", които са поели поръчка извън капацитета си. Вътрешният министър казваше още, че държавата е претърпяла "огромни материални вреди".

"Разпоредил съм на МВР и ДАНС да направят пълни проверки по случая. Договорът за ремонт на тази турбина е подписан през 2017 г. от ГЕРБ, за съжаление не с Toshiba, които са производители. Ще направим абсолютно пълна проверка защо се е стигнало дотам, за да може да избегнем подобен инцидент при следващата турбина, която се надяваме да влезе в експлоатация до три седмици", каза Петков.

Пораженията по обекта все още не са оценени изцяло. Министерството на енергетиката все още прави проверка на техническите повреди.

"Разчитахме на тази мощност да влезе в експлоатация, за да я използваме да намалим допълнително цените в пикови часове. Сега това няма да се случи", каза министърът на енергетиката Александър Николов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024