Пеем за всички, мълчим за милион

"Ако ви трябват песни за партията и концерти за електората, моля, заповядайте, пея за всички, защото аз правя музика".

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи (ако изобщо имат такава).

На въпроса дали не би станал партийно лице, Килата отговори още по-иронично, че едва ли ще му позволят да направи истинска промяна: "По-вероятно е да ми дадат един милион евро, за да млъкна. На което пак съм навит!".

Майтапът настрана. Но хора като Станислав Сланев - Стенли и Мила Роберт прекарват последните 24 часа в извинения и обяснения заради собствените си недомислени изяви на публични събития.

Стенли накара заклети фенове на "Тангра" да чупят дисковете си, след като се появи на събора на Ивелин Михайлов в Историческия парк на 22 юни.

Концертът му се проведе на фона на средновековната бутафория и соцносталгия в проекта край с. Неофит Рилски, която се превърна в платформа на "Величие" - поредния продукт на политическия инженеринг, правен като в час по "Трудово".

Само няколко дни по-рано НАП беше наложил запори върху активи на Михайлов заради 650 000 лв. негови задължения към данъчната администрация - дори това не е светнало червената лампичка на гостите на събора, сред които са били и Невена Цонева, и фолклорни ансамбли.

Сланев се извини на потресените си почитатели едва след като обяви, че за него е "чест" да гостува на петгодишнината на Историческия парк и отнесе толкова критични реакции, колкото не е чул за цялата си музикална кариера.

Мила Роберт се оказа в още по-голяма драма, след като символично съблече минирокля с българския флаг на сцената на "София Прайд" и я хвърли на земята - жест, заради който ВМРО прилежно "донесе" до знанието на прокуратурата.

На следващия ден Роберт поиска прошка през Instagram: "Не съм искала да нося допълнително омраза на този свят", докато социалните ѝ мрежи бяха бомбардирани с ужасяващи обиди.

През това време Деси Добрева, Орлин Горанов и Маргарита Хранова подгряваха публиката на православния митинг под прикритие на ГЕРБ, "Възраждане" и "Артекс", охраняван от делтагардовете на "Осемте джуджета".

Три седмици по-рано Деси Добрева е участвала в заключителния предизборен концерт на ПП-ДБ в Благоевград преди Избори 2 в 1. Така както през 2023 г. Дара пееше на за кандидат-кмет на ГЕРБ в Шумен няколко месеца след като е била сред звездите на прайда в София.

През 2021 Орлин Горанов беше част от инициативния комитет на Румен Радев за президент - заедно с диригента Йордан Камджалов, който в последно време стана активист на Историческия парк...

Тони Димитрова беше в комитета за избиране на проф. Анастас Герджиков за президент, но и преди, и след това участва на предизборни концерти на БСП в различни градове на България.

Никой не може да обясни кога и защо системата от убеждения на българската музикална сцена престава да съществува като смесване на две състояния и избира едно конкретно.

Но и никой не иска да се озове в неудобната позиция да обяснява избора си, когато гражданската му позиция не играе роля в него.

Някога това се наложи на Ицо Хазарта заради появата му на предизборен концерт на ГЕРБ в Самоков, от който той се беше опитал да се разграничи със задна дата. Тогава бъдещият евродепутат от ПП-ДБ беше написал унищожително писмо срещу активистите на "Демократична България" заради капсулирането в софийски балон.

Лили Иванова достатъчно рано се отказа да пее на концерта по случай откриването на драматичния 111-метров пилон на Рожен през 2024, нищо, че няколко месеца по-рано разменяше любезности с Ахмед Доган през сцената на Народния театър.

Валя Балканска също беше преценила, че е лош вкус да присъства на откриването на пилона и безцелното изливане на пари в бетоновата му основа.

За разлика от Стенли - група "Епизод" направиха своя избор да заклеймят събора на Историческия парк заради стари изказвания на Николай Марков по адрес на Васил Левски и българските възрожденци.

Понякога и убежденията се променят, разбира се. Така както се променят и физиономиите в партиите, около които се събира все по-рехав електорат.

Васко Кръпката и Милена Славова, например, пееха за Демократична България до 2019 г. Днес той е активист на "Синя България", тя громи "еврогейщината", кемтрейлса, норвежците и всичко друго, свързано с пропадналия Запад.

Дали проблемът е в големите претенции на публиката, която никога не би се смесила с народа по площадите, за да чуе музика, поръчана от платежоспособни партии?

Във всеки случай, досега нито един фен на Преслава не се е обидил от участието ѝ на финалния митинг на ДПС в Кърджали преди Избори 2024.

Дали проблемът не са двусмислените послания, които музиканти с престорена политическа неутралност изпращат към аудиторията си - сякаш не живеят в една и съща държава с нея?

Или кроткият конформизъм струва повече от ясния глас, когато общественият дебат е парцелиран между малки агитки за сметка на огромна мълчалива маса, преминала отвъд ръба на досадата?

Може би затова и артисти като Яна Титова и Алек Алексиев са малцинство. Така се случва в държавата, в която не само се "пее за всички", но и се мълчи за пари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И в затвора, и в ареста - Евелин Банев се яви в съда заради чуждестранните присъди

Вече е образувано дело за кумулиране на трите му присъди

14:15 - 28.06.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Брендо може да е влязъл в България преди 2 години. С онзи таен самолет

Тогава сегашният вътрешен министър е директор на ГДБОП

13:01 - 28.06.2024
Важно днес

Президентът връчва първия мандат за съставяне на кабинет на 1 юли

ГЕРБ ще има една седмица да предложи кабинет

12:23 - 28.06.2024
Важно днес

Изборът на патриарх затваря центъра на София

Мястото е "Св. Александър Невски" и околните улици, денят - неделя

11:52 - 28.06.2024
Важно днес

Борисов не бърза с антикорупционната комисия. "Първо да си изберем комисии в НС"

ГЕРБ отговори на призива на ПП-ДБ за смяна на състава в "органа - бухалка"

10:34 - 28.06.2024
Важно днес

Калин Стоянов се включи по спешност по bTV, за да атакува управата на София

Вътрешният министър размести програмата на bTV и продължи с атаките си срещу реорганизацията на движението в София

10:00 - 28.06.2024