Делян Пеевски да каже има ли свои министри в управляващия кабинет, а Народното събрание да изслуша и главния прокурор Иван Гешев относно правомощията на държавното обвинение. Това поискаха депутатите от БСП в пленарна зала този петък.

"Моля, председателят на Народното събрание да покани Делян Пеевски да дойде на работа“, призова народният представител от левицата Антон Кутев, цитиран от „Дневник“. „Всекидневно се чуват слухове, че имал негови министри, както и че той управлявал съдебната система. Да вземе да дойде на работа, за да разберем от него какво управлява и какво не", добави той.

Името на Пеевски е често замесено в публичния дебат през последните дни. Премиерът Борисов Оставките на министрите се отлагат за след вота на недоверие – Младен Маринов, Владислав Горанов и Емил Караниколов, а от ГЕРБ обявиха, че причината е „да се дистанцират от ДПС“. Ден по-късно министър-председателят каза, че Делян Пеевски е „редял“ служебния кабинет през 2017 г. – нещо, което "Друг е пушил пури и раздавал банки": Румен Радев отрече връзки с Пеевски и от служебния министър Огнян Герджиков.

"Правилникът за дейността на Народното събрание гласи, че парламентът или избраните от него комисии могат да извършват изслушвания по въпроси, които засягат държавни и обществени интереси. На основание на това настоявам председателят на Народното събрание да организира изслушване на главния прокурор Иван Гешев по въпроса какви са правомощията на прокуратурата и дали тя не ги превишава", каза Антон Кутев.

По думите му - държавата се тресе заради действията на правителството, но и заради действията на Гешев. Както знаете, главният прокурор организира акция в президентството, в която бяха задържани съветник и секретар на Румен Радев, а това бе моментът, който доведе до масовите протести в страната.

От БСП смятат, че е необходим обществен дебат за евентуални законодателни и конституционни промени относно действията на прокуратурата, а мястото за подобен разговор е парламентът.


Прочетете още:

Оставките на министрите се отлагат за след вота на недоверие

"Друг е пушил пури и раздавал банки": Румен Радев отрече връзки с Пеевски


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът