Делян Пеевски да каже има ли свои министри в управляващия кабинет, а Народното събрание да изслуша и главния прокурор Иван Гешев относно правомощията на държавното обвинение. Това поискаха депутатите от БСП в пленарна зала този петък.

"Моля, председателят на Народното събрание да покани Делян Пеевски да дойде на работа“, призова народният представител от левицата Антон Кутев, цитиран от „Дневник“. „Всекидневно се чуват слухове, че имал негови министри, както и че той управлявал съдебната система. Да вземе да дойде на работа, за да разберем от него какво управлява и какво не", добави той.

Името на Пеевски е често замесено в публичния дебат през последните дни. Премиерът Борисов Оставките на министрите се отлагат за след вота на недоверие – Младен Маринов, Владислав Горанов и Емил Караниколов, а от ГЕРБ обявиха, че причината е „да се дистанцират от ДПС“. Ден по-късно министър-председателят каза, че Делян Пеевски е „редял“ служебния кабинет през 2017 г. – нещо, което "Друг е пушил пури и раздавал банки": Румен Радев отрече връзки с Пеевски и от служебния министър Огнян Герджиков.

"Правилникът за дейността на Народното събрание гласи, че парламентът или избраните от него комисии могат да извършват изслушвания по въпроси, които засягат държавни и обществени интереси. На основание на това настоявам председателят на Народното събрание да организира изслушване на главния прокурор Иван Гешев по въпроса какви са правомощията на прокуратурата и дали тя не ги превишава", каза Антон Кутев.

По думите му - държавата се тресе заради действията на правителството, но и заради действията на Гешев. Както знаете, главният прокурор организира акция в президентството, в която бяха задържани съветник и секретар на Румен Радев, а това бе моментът, който доведе до масовите протести в страната.

От БСП смятат, че е необходим обществен дебат за евентуални законодателни и конституционни промени относно действията на прокуратурата, а мястото за подобен разговор е парламентът.


Прочетете още:

Оставките на министрите се отлагат за след вота на недоверие

"Друг е пушил пури и раздавал банки": Румен Радев отрече връзки с Пеевски


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?