Оставките на министрите се отлагат за след вота на недоверие Снимка: © Getty Images

ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще се мобилизират, за да преодолеят вота на недоверие, внесен от БСП. Оставките на министрите Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов още стоят на дневен ред, но няма да бъдат внесени преди сряда в Народното събрание.

"Коалицията запазва своята стабилност и в този състав ще продължи до края на мандата през пролетта на следващата година. Решихме, че най-сериозният въпрос, който трябва да решим, предстои в началото на следващата седмица - отхвърлянето на искания вот на недоверие от БСП. По въпроса за всякакви кадрови промени в кабинета взехме единодушно решение да се занимаваме с евентуални промени в състава след преодоляването на вота на недоверие", каза Валери Симеонов след срещата на коалиционния съвет.

"Вотът няма да мине, но промени ще има", беше краткото обяснение на Красимир Каракачанов за стратегията на управляващото мнозинство.

Премиерът Бойко Борисов нарече "абсурд" възможността да се прекрати мандатът на Народното събрание предсрочно и да дойде управление на служебен кабинет. Борисов заплаши, че в тази ситуация "протестите ще се сменят с наши протести".

"Тогава ще се подменят протестите с наши протести. На този президент "фигурант", на който "Шиши му реди кабинета", но нямаше протест. А сочат моите министри. Защо нямаше протест как Шиши реди кабинета и каква е зависимостта на Радев от Пеевски? Не чух въпрос от Христо Иванов. Не си ли зададохте този въпрос?", каза той. Думите му са препратка към СРС-тата от телефонни разговори на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, които бяха разпространени от Специализираната прокуратура в понеделник.

Малко по-късно служебният премиер (2017) проф. Огнян Герджиков се обърна с ироничен коментар към Борисов, като коментира, че за първи път чува, че Пеевски е редил правителството му, но ако това е така - го намира за много успешно.

"Очевидно подборът в кабинета е бил много добър, след като Бойко Борисов ползва хора от него като Деница Златева и Кирил Ананиев. Нека да се гласува доверие на Делян Пеевски пак да нареди служебния кабинет, щом първият е бил успешен", каза Герджиков в интервю за БНР.

В изявлението си след коалиционния съвет Борисов потвърди, че оставките на министри ще се разгледат дори със закъснение.

"Ще обмислим и ще направим огромен ремонт на кабинета. Ако имаме политическа класа, днес трябва да мислим какво ще правим през ноември, декември, януари, февруари. В чии ръце ще гръмне кризата, няма значение, ще пострада народът, ще пострадат огромни маси. И го казвам с цялата си любов към хората и държавата си. Да не би да е удоволствие да си премиер? Да не би това да е някаква приятна работа? Кой от тези на площада е по-опитен от нас?", каза още Бойко Борисов.

Премиерът призова лидерите на протеста да обявят с кого ще управляват, ако правителството падне и уличи Христо Иванов (Да, България) в това, че "пак върши черната работа на БСП", така че социалистите да получат властта. Борисов и колегите му от кабинета не отговориха на въпроси на журналисти след брифинга.

"Вчера ми се обади президентът Георги Първанов. Идеологически противник ми е. Но казва, надявам се няма да го отрече, защото навремето, когато работихме заедно, пак не се обичахме. Само че той ме поканваше, сядахме, обсъждахме, назначения на посланици, военни, на всички, за да са спокойни системите. Така се прави във всички бели държави. Той каза: Моята кариера така започна. Ние бяхме в такава изолация, че говорихме само са двама посланици. А ние имаме подкрепата на ЕС, на Щатите, на всички държави. Пълна подкрепа. И само преди няколко дни те я заявиха. Всички държави, най-големите в Европа, вдигнаха ръка и гласуваха България да влезе в чакалнята и банковия съюз, минала през всички тестове. И "фигурантът" излиза да ми дава оценка и то с обидни епитети", каза още Борисов.

По-късно Първанов потвърди, че е провел разговор с Борисов.

"Във всеки случай – аз имам тежък опит от подобен протест и показах как се действа, когато управляващите разбират, че потенциалът вече е изчерпан. В такива случаи няма нищо по-естествено от това да се отиде на резервната скамейка, да се сдаде властта", казва той в интервю за "24 часа".

Срещата на Коалиционния съвет дойде ден след като ръководството на ГЕРБ обяви, че обсъжда три варианта за изход от правителствената криза, в които се предвиждаше самият Бойко Борисов да се оттегли като министър-председател. От срещата на съвета не стана ясно дали "ремонтът" на кабинета ще включва и този сценарий.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024