Пеевски иска разследване на руска пропаганда по доклад, чиито автори подозират Пеевски в пропаганда Снимка: © ДПС Пресцентър

Новият съпредседател на ДПС Делян Пеевски настоява прокуратурата, ДАНС и МВР да се проверят стотици сайтове в България за разпространение на проруска пропаганда. Депутатът е подал сигнал до изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, главния секретар МВР и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) с искане да провелят мрежа от 400 роботизиране сайта, които водят дезинформационна война и прокарват пропаганда, съобщават от пресцентъра на партията.

Новината за последната активност на Пеевски идва само няколко дни, след като на 24 февруари пред БНР от Фондация за хуманитарни и социални изследвания (ФСХИ) коментираха данни от последния си доклад, според който в България съществува машина от т.нар. сайтове-гъби, които са произвеждали по 2000 публикации дневно, без да се броят тези в социалните медии.

Самият документ всъщност е публичен от края на януари 2024 г., видно от сайта на организацията.

Един от авторите на проучването - проф. Димитър Вацов, който е и преподавател в Нов български университет, каза пред радиото в събота, че данните се отнасят за периода юли-септември 2023 г. Той споменава, че мрежата от сайтове е била свързвана със сайта "Блиц" и добавя, че той от своя страна се е свързвал с Пеевски, "без да можем да докажем категорично, че е така".

По думите му много от тези сайтове-гъби са създадени през ноември 2022 "след началото на горещата война в Украйна". В началото са били малко на брой, но набъбват с времето. Те разпространяват руски пропагандни послания, включително чрез директни преводи от руските медии и военни кореспонденти, а след това публикацииге им са споделяни и социалните мрежи вероятно от хора, на които се заплаща за това, допълва той.

Според Вацов всъщност във времето, в което Пеевски официално притежава медии, те и гравитиращи около тях издания първи въвеждат руски пропагандни клишета. Това се случва още в периода 2013-2014 г., когато избухват протестите срещу назнамението му в ДАНС, а тези медии започват да наричат протестиращите с изрази, директно взети от руския език.

"Това са калки от руски език и изобретени от руската пропагандна машина да омаскарява на последните големи протести в Русия на Балатая през 2011-2012 и след това за всяка гражданска съпротива, която излезе на терен," казва той. Дава и пример с думи като "либерасти", "толерасти", "джендъри" и др.

Според изследването в края на миналата година броят на този тип публикация започва да спада и от 150 хиляди вече 60 хиляди публикации тиражират руски опорки и то много по-смекчени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024