Пеевски се сети, че МВР няма техника за гасене на пожари, и иска промяна в Бюджет 2024 Снимка: © Getty Images

Делян Пеевски обяви, че ДПС ще поиска среща на парламента със служебните министри заради поредната серия тежки горски пожари в България.

"Да поканим отговорните министри, да видим от какво има нужда държавата, ако трябва да се направи корекция на бюджета от Министерски съвет - да се купят хеликоптери, да се отпуснат средства за обезщетения", каза той пред журналисти в Народното събрание.

Според него, премиерът, вътрешният министър и военният министър са си свършили работата, но "няма нищо, с което да работят - машини няма, има само стари хеликоптери".

В сряда Турция и Чехия се отзоваха на призивите на българското правителство за помощ, като изпратиха пожарни коли и хеликоптери за гасене на пожари.

Самата Турция има сходни проблеми с огнища в района на Одрин, недалеч от българската граница. Село Воден, където изгоряха 35 къщи за един ден, е на около 15 км от границата с Турция.

"За мен положението е брутално от техническа гледна точка. Специално благодаря на Р Турция за това, което правят. Но ние като европейска държава трябва да си свършим работата, да се оборудваме и да помогнем на хората", обяви още Пеевски.

Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков коментира косвено думите на санкционирания за "значителна корупция" по закона "Магнитски" съпредседател на "Движението за права и свободи".

"Истината е една - любимият министър на Пеевски Калин Стоянов разполага с достатъчно ресурс. Последният редовен кабинет на Денков е осигурил 169 млн. лева по оперативна програма "Околна среда" за закупуване на 285 специализирани автомобила за борба с горски пожари. Защо от този огромен обем средства, не са предприети действия за инвестиции, като още февруари са заявили, че има такъв риск?", попита Божанков, като изтъкна, че "никога досега цяло село в България не е горяло".

По думите му сме свидетели на лоша организация, а не на последиците от липса на средства.

Малко по-рано бившият депутат от ДБ Ивайло Мирчев разкритикува МВР за това, че е отпуснало милиони по обществени поръчки за нови скоростни автомобили и луксозни джипове, докато "пожарникарите още се ориентират с хартиени карти, а част от екипировката им е дарение от чужбина".

"Бързо решение може да бъде намерено и без актуализация - във фонда от събрани пътни глоби има достатъчно средства, част от които сега отидоха за BMW-та на МВР. Ако министърът действаше, вместо да чака указанията на Пеевски тези проблеми можеха да бъдат решени", коментира още Мирчев.

"Най-парадоксалното, обаче е, че България 12 г. имаше за премиер пожарникар, без да са решени технологичните трудности с потушаването на пожари в страната - летища бол, водоеми бол, доброволци бол, но техника няма", пише още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024