Пеевски се скара на Сарафов, заплаши и Бойко Рашков със старо дело

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски публично разкритикува Борислав Сарафов за работата му като временен главен прокурор.

Пеевски обяви, че очаква прокуратурата "да започне да казва какво прави и как си върши работата", след като ден по-рано намекна задочно на Румен Радев, че разследванията срещу обкръжението му може да се задействат.

"Имахме мракобесен главен прокурор в миналото, но сега това продължава. Искаме информация и ще зададем въпроси към г-н Сарафов и към службите. Почваме да задаваме всички въпроси, защото всичко трябва да е пред очите на хората. Тъмнината ще свърши, ще има светлина, както казваше едно бау-бау", каза Пеевски.

Думите "бау-бау" бяха употребени от депутата от ДПС и преди ден при обръщението му към Румен Радев, когото Пеевски нарече "цирково куче на Корнелия Нинова".

Изявленията му този път бяха провокирани от друг повод - гласуването на Бойко Рашков при промените в правилника на Народното събрание, с които "Възраждане" загуби ротационното председателско място в Комисията за контрол на службите.

Пеевски беше инициатор на смяната, зад която застанаха и Бойко Борисов, Кирил Петков и Атанас Атанасов.

Депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков (бивш министър на вътрешните работи в кабинета "Петков") обаче е гласувал "против" при вота в Комисията по правни въпроси.

Доскоро именно Рашков беше ротационен председател на Комисията за контрол на службите като част от квотата на ПП. Сега той се оказва недоволен от мотивите, с които дори собствените му колеги от парламентарната група критикуват дейността на комисията.

  • В мотивите се казва, че тя не е провеждала редовно своите заседания, не разглежда и не внася доклади по отчети и законопроекти, и "много често е умишлено бойкотирана от определени парламентарни групи с цел невъзможност да се събере кворум и да се проведе заседание по важни и актуални теми".
  • Това е и поводът вносителите да поискат край на ротационния режим и избор на нов председател по обичайния за останалите органи на НС ред.

"Няма да изтърпя някой да мотивира едни промени в правилника с откровени лъжи. Затова мисля, че трябва да се преработят", казва Рашков, след което гласува "против" решението - и на практика дава глас в полза на "Възраждане". Това е пореден случай, в който депутатът от ПП гласува против или въздържал се, вместо да подкрепи линията на своята група. Същото се случи при промените в Конституцията през декември 2023 и при избора на нови конституционни съдии на 19 януари 2024.

Това отново провокира гнева на Пеевски.

"Г-н Рашков има най-малко право да коментира, защото ерата на Рашков е на един мракобесен министър на МВР, който влачеше хора и ги извличаше от къщите им. Той има да отговаря на много въпроси, като например какво стана с неговия градинар и какво се случи с разследванията", казва още той пред журналисти след заседанието.

Казусът с "градинаря" отново е стара тема на медиите, които бяха свързани с Пеевски.

В началото на 2023 г. Рашков беше уличен за това, че негов градинар се оказал получател на голяма сума пари по банков път. Според информация в ПИК - в полицията са получени данни за необяснимите трансфери, но случаят не стигнал до по-голямо разследване заради намеса на тогавашния министър.

Софийската градска прокуратура (още по времето на Иван Гешев) и КПКОНПИ уж бяха започнали проверка по случая, но все още няма официална информация докъде е стигнала тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024