PepsiCo е забранила споменаването на думата "война" в рекламите си в Украйна Снимка: © Getty Images

Компанията за безалкохолни напитки PepsiCo е забранила употребата на думата „война“ в рекламните си материали на територията на Украйна. Това твърди обединението от граждански движения B4Ukraine, която следи присъствието на международни бизнеси в Русия след началото на войната.

Pepsi е един от глобалните гиганти, които предпочетоха да не прекъсват операциите си на руска територия, заради което бяха обявени и за "международен спонсор на войната".

Сега B4Ukraine цитира документ на PepsiCo от конкурса им за нова рекламна агенция в Украйна. В него е поставено едно условие: да се изключи всякакво споменаване на думата "война" или "подкрепа" за Украйна и нейната армия в бъдещите фирмени комуникации.

"БЕЗ: споменаване на война, военни действия, агресия, военен персонал (от страна на марката), въоръжени сили на Украйна. БЕЗ: подкрепа за Украйна и нейната армия“, се посочва в раздела "Ограничения на Pepsi".

Компанията нито отрича, нито потвърждава твърденията нa B4Ukraine - но в каналите им в социалните мрежи се вижда, че изискването им явно се спазва.

В публикация в Instagram от 17 октомври се посочва, че "доброволци от PepsiCo са раздали хранителни пакети на 1200 семейства в град Бородянка, чиито домове бяха разрушени" - без да се споменава, че военната агресия на Русия е виновна за грандиозните щети по гражданската инфраструктура в Украйна.

По данни на B4Ukraine нетната печалба на PepsiCo в Русия се е увеличила с 333% до 525 млн. долара през миналата година. Компанията е платила около 115 млн. долара данъци на Кремъл.

През септември 2023 г. Националната агенция за превенция на корупцията (NACP) на Украйна добави PepsiCo към списъка си с международни "военни спонсори" – компании, които продължават да подкрепят страната-агресор.

PepsiCo беше обещала да прекрати производството на напитки в Русия след началото на пълномащабната ѝ война срещу Украйна, но това така и не се случи, твърди NACP.

Компанията има 19 фабрики, около 20 000 служители, 40 000 селскостопански работници и 600 свободни работни места в Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024