Да си тръгнеш по-рано от работа в петък, е добре позната и удобна привилегия.

В Америка от 60-те някои компании дори превръщат "летния петък" в бонус за служителите си, като им позволяват да скъсяват всеки последен работен ден от седмицата в периода между края на май и края на август, най-вече за да избягват задръстванията на път за уикенд-почивките си.

Сега обаче все повече хора започват сами да регулират служебния си график, като свеждат до минимум ангажиментите си към работното място в петъците.

И то не само през лятото, а през цяла година.

Financial Times описва тенденция, която започва след началото на пандемията в Ню Йорк.

Много от служителите се договарят с работодателите си да направят петък "ден без срещи / без камери" - т.е. да намалят умората от честите видеоконферентни връзки. Постепенно това еволюира до освобождаването на петък от почти всички работни ангажименти, без работодателят да е изрично информиран за това.

"Влизам в Teams, проверявам си мейла и след това си живея живота. Просто нося служебния си телефон за всеки случай", споделя пред FT анализатор в компания от Уол стрийт, който предпочита да остане анонимен, за да не последват санкции.

За тази тенденция допринася и прилагането на по-гъвкави хибридни модели, при които служителите се връщат в офисите само за няколко дни от седмицата, а в останалото време вършат работата си от вкъщи.

Доста от тях предпочитат да концентрират най-важните и спешни задачи и срещи във вторник, сряда и четвъртък. По-леките ангажименти остават за петъците, което им позволява да освободят следобедните часове за личното си време - спорт, активности със семейството или по-ранно пътуване на почивка за уикенда.

Това се вижда и по статистиката за заетостта на офисните площи в 10 града в САЩ, която стига до около 56% спрямо предпандемичните нива във вторник и пада до 31,3% в петък, според данни от системите за достъп с електронни карти в бизнес сгради.

Служител в Google, базиран в Ню Йорк, разказва, че натоварването в петъците е много по-слабо, въпреки че за колегите му това са официални работни дни. Срещите са много по-малко, а задачите им са само такива, които не могат да изчакат до понеделник.

Мениджърът му обикновено насрочва срещи само при извънредни случаи в петък, а работата може да се върши и от телефона.

Висшето ръководство в Google обаче не одобрява тази практика и изисква от служителите си да започнат да запълват календарите си по-активно. В момента компанията задължава работниците си да работят от офиса поне три дни в седмицата.

Интересът към 4-дневната работна седмица се поднови от началото на пандемията. През 2022 г. 61 британски компании намалиха работното си време с 20% за шест месеца в пилотна програма. Повечето от тях освобождаваха служителите си в петък, докато други позволяваха свободен избор на времето, в което се съкращават "излишните" 8 работни часа.

Авторите на изследването стигат до извода, че по-малък брой служители са напуснали компаниите с 4-дневна работна седмица, а приходите са се увеличили средно с 1/3 спрямо същия период на 2021.

9 от 10 участници в програмата са казали, че биха предпочели да продължават да работят по новия график след края на изследването.

Въпреки обещаващите резултати, тази практика все още не се прилага масово. Но времето на претоварените работни петъци вероятно никога няма да се върне.

Zoom връща служителите си в офиса, след като направи революция в работата от вкъщи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024