Петков е получил подкрепа от държавния секретар на САЩ, среща се с Фон дер Лайен и Столтенберг Снимка: © Булевард България

Премиерът Кирил Петков е провел телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. В рамките на разговора американският държавен секретар е поздравил българския министър-председател за избирането му и за успешното формиране на ново българско правителство, съобщават от Министерски съвет.

Блинкен е изразил подкрепата на САЩ за приоритетите на новия кабинет - справянето с Covid-кризата, върховенството на закона и реформите в борбата с корупцията, както и за по-голямата енергийна диверсификация и независимост. Той е изтъкнал общото виждане на двете страни за "ползите, които такива инициативи ще донесат на българския народ".

"Държавният секретар Антъни Блинкен изрази благодарността на Съединените щати към България като надежден съюзник и партньор. Блинкен потвърди желанието на САЩ да разшири партньорството си с нашата страна в нови области като стимулирането на безвъглеродни енергоизточници, модернизацията на отбраната, сигурността на 5G мрежите, като и по други регионални въпроси", пише в съобщението на изпълнителната власт.

В петък Петков прави първото си посещение в чужбина като министър-председател. То е в Брюксел, където лидерът на „Продължаваме промяната“ има планирани срещи с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Основните теми на разговорите ще бъдат българският План за възстановяване, темпото на ваксинация у нас, цените на енергийните източници, българското вето за начало на преговорите за еврочленство на Северна Македония.

Около 10 ч. започна първата работна среща на Петков в централата на НАТО. На нея премиерът е заявил, че подкрепя позицията на НАТО и ЕС по въпроса за Украйна и струпването на руски войкси по границата. „Позицията ни по въпроса за Украйна е изцяло в тон с позицията на партньорите ни от НАТО и ЕС. В този смисъл ще се радваме да дадем нашия конструктивен принос. Разбира се, дипломатическият начин за решаването на тези проблеми би бил най-добрият“, каза Петков.

В четвъртък ЕС излезе с декларация, в която пише, че ако Русия нападне Украйна, това ще има сериозни последици и ще последват координирани санкции срещу Москва.

Кирил Петков пред Столтенберг: Позицията ни за Украйна е в тон с тази на НАТО и ЕС

Срещата на Петков с Фон дер Лайен идва само два дни след като стана ясно, че София и Брюксел са се разбрали за два месеца удължаване на Плана за възстановяване на България.

Петков не представи страната ни на последната среща на европейските държавни ръководители за годината този четвъртък. Той реши да остане у нас и да приоритизира няколкото спешни кризи, които трябва да бъдат решени. Вместо него на Европейския съвет отиде президентът Румен Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024