Петков и Генчовска са в Битоля ден след конфликта им за Северна Македония Снимка: © Getty Images

Премиерът Кирил Петков и външният министър Теодора Генчовска посетиха Битоля ден след като ръководителката на МВнР атакува екипа на министър-председателя за провеждане на "две външни политики" по отношение на Северна Македония.

В българската делегация участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, бившият външен министър от ГЕРБ Екатерина Захариева, и др.

Петков и останалите членове на делегацията бяха посрещнати от българския консул в Битоля, а по-късно посетиха културния център "Иван Михайлов".

Пристигането на българските политици е посрещнато с освирквания от група активисти с плакати, призоваващи за признаване на "ОМО Илинден" в България.

Кирил Петков обаче реагира обрано на въпросите, свързани с обидното отношение от страна на македонски политици спрямо България.

"Ние трябва да игнорираме екстремистите и да следваме правия път по принципите, които ние всички сме обещали на нашите гласоподаватели. Така че аз лично не бих отговарял на екстремистки позиции", казва той пред журналисти в Битоля.

В навечерието на визитата в Битоля и Охрид, Теодора Генчовска отправи сериозни критики срещу съветническия екип на министър-председателя заради "амбициите" им за вдигане на българското вето пред възможността за започване на преговорите между ЕС и Скопие.

По време на закрито заседание на Народното събрание Генчовска е обвинила кабинета на премиера за това, че се прокарват "две външни политики" и МВнР не е в курс с решенията, които екипът на Петков взема.

Това доведе до реакции както в коалицията, така и от страна на ГЕРБ с критики заради разединената позиция в изпълнителната власт спрямо Северна Македония.

Казусът беше коментиран и от Илияна Йотова в Битоля, която поиска от Петков да "вземе мерки" спрямо съветническия си екип: "Защото ние ще олекнем пред нашите европейски партньори и България никой няма да я вземе на сериозно. Това е най-тежкият консенсус, който имаме в страната по отношение на членството на РСМ"

В събота Бойко Борисов обяви, че "във всяка друга ситуация" подобни оплаквания на външния министър ще доведат до "падане на правителството, където и да е в света".

Премиерът и външният министър ще се срещнат с дипломат No.1 на Северна Македония Буяр Османи и министъра на транспорта Благой Бочварски. Делегацията ще посети и Охрид, като в неделя ще бъдат положени венци пред паметника на загиналите туристи при потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро през 2009 г.

Илияна Йотова ще посети местния център за работа с деца с аутизъм, който е финансиран със средства от България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024