Снимка: © Булевард България

Премиерът Кирил Петков се срещна с протестиращите срещу „зеления сертификат“, организирани от партия „Възраждане“ в центъра на София. Още в кулоарите на Народното събрание той обяви намеренията си, докато десетки демонстранти вече се събираха пред Министерски съвет.

„Ще видите един министър-председател, който пеша тръгва от Народното събрание и отива при протестиращите“, заяви Петков, а по-късно пристигна на протеста. Там бе посрещнат с освирквания от недоволните срещу Covid-мерките и сертификатите.

„Трябва да започнем да си говорим, хора! Трябва да работим заедно. Ако искаме да имаме силна държава, тази държава трябва да работи заедно със собствените си граждани – стига сме се делили на сто различни парчета“, каза на микрофона Петков, който многократно беше заглушаван от исканията на протестиращите.

„Единият вариант беше да си стоя горе, в офиса, и да ви гледам през прозореца. Но формата на протест е важно нещо“, отбеляза премиерът. "Аз съм ходил на много протести. Тук съм, за да чуя вашите критики".

Той припомни, че управляващите планират пълно отпадане на "зеления сертификат".  Недоволните, които настояват това да се случи още днес, отвърнаха с викове "Оставка". 

В крайна сметка Петков се отказа да се надвиква с демонстрантите и си тръгна.

В 11.00 часа пред Министерски съвет започна новия протест, организиран от патриотичната формация. Едно от основните искания на демонстрацията е свързано с отпадането на „зеления сертификат“, въпреки че вчера правителството обяви пълната му отмяна у нас от 20 март.

„Възраждане” казаха, че са „победили нормалността”, но съобщиха, че сроковете са незодоволителни, а запазването на маските и тестването било неприемливо. Протестиращите настояват и за незабавно преразглеждане на бюджета в частта, засягаща Covid-мерките.

Към 10:45 протестиращите вече бяха започнали да се събират, а пред МС, пред президентството и от площад "Независимост" до Народното събрание са сформирани полицейски кордони.

Около парламента има и поставена ограда, която да попречи на демонстрантите да щурмуват сградата. Точно това се случи на предишния им протест на 12 януари тази година, когато все пак нито един от недоволстващите не успя да влезе вътре в Народното събрание. Имаше ранени, включително и полицаи.

Заради протеста е блокирано движението в района на "триъгълника на властта" - между сградите на Парламента, Министерския съвет и Президентството. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се обърна към поддръжниците си с думите да не носят маски, защото "ако ние не се съобразяваме с тях, те ще се съобразят с нас". "Ще премахнем и тестването в училище, уверявам ви", заяви той.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

Кирил Петков за подаръка си към папата: Искахме да занесем нещо духовно

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила. „Отслабваме бдителността си на свой риск.“

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията