Снимка: © Screenshot/bTV

Нито един дипломат не трябва да си позволява да дава ултиматуми на българската държава. Това каза премиерът в оставка Кирил Петков по повод искането на руския посланик в София Елеонора Митрофанова правителството да оттегли решението си за изгонване на 70 руски дипломати.

"Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите и това, което аз казах ясно е, че дипломатическите отношения трябва да продължат. Ние имаме история. Нашите народи са приятелски народи, но това което не трябва да си мисли никоя държава е, че нечий си дипломат може да поставя условия на една независима свободна България от днес за утре. Няма как да се случи", коментира Петков.

Той отново посочи, че броят от 70 служители от руските дипломатически представителства, които трябва да напуснат страната, е сериозен, но обясни, че оставащата бройка от 43 дипломати също е висока. Премиерът още веднъж поиска Митрофанова да оттегли нотата си.

"Трябва да се каже ясно, че няма опасност за каквото и да било. Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората и от руското външно министерство ще ѝ кажат да смекчи този тон, защото той не е продуктивен. Имаме много неща и диалози, които тепърва по всичките въпроси да се проведат", допълни още той.

Межудвременно от Посолството на Руската федерация обявиха, че посланик Елеонора Митрофанова ще поиска от правителството в Кремъл да закрие мисията в София, "което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва".

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Петков коментира и решението Асен Василев да е кандидатът за премиер в потенциалния нов кабинет.

"Изцяло сам взех решението за Асен Василев, защото трябва да покажа на българския народ, че няма пост, нито позиция, която да е по-важна от това да спасим България от криза", каза премиерът.

Той отново определи Василев като човек "с безупречна репутация и невероятна чесност". На въпрос дали ще бъде министър в новия кабинет, Петков каза, че съставът му ще се реди следващата седмица. Той посочи, че предстоят дискусии с всички независими депутати и коалиционни партньори, които решат да подкрепят ново правителство.

Премиерът в оставка инспектира междусистемната газова връзка Гърция - България и заяви, че там вече има 42 бара напълнени тръби с газ. Той посочи, че това е начинът за истинската диверсификация на енергийните доставки за страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин