Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората Снимка: © Screenshot/bTV

Нито един дипломат не трябва да си позволява да дава ултиматуми на българската държава. Това каза премиерът в оставка Кирил Петков по повод искането на руския посланик в София Елеонора Митрофанова правителството да оттегли решението си за изгонване на 70 руски дипломати.

"Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите и това, което аз казах ясно е, че дипломатическите отношения трябва да продължат. Ние имаме история. Нашите народи са приятелски народи, но това което не трябва да си мисли никоя държава е, че нечий си дипломат може да поставя условия на една независима свободна България от днес за утре. Няма как да се случи", коментира Петков.

Той отново посочи, че броят от 70 служители от руските дипломатически представителства, които трябва да напуснат страната, е сериозен, но обясни, че оставащата бройка от 43 дипломати също е висока. Премиерът още веднъж поиска Митрофанова да оттегли нотата си.

"Трябва да се каже ясно, че няма опасност за каквото и да било. Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората и от руското външно министерство ще ѝ кажат да смекчи този тон, защото той не е продуктивен. Имаме много неща и диалози, които тепърва по всичките въпроси да се проведат", допълни още той.

Межудвременно от Посолството на Руската федерация обявиха, че посланик Елеонора Митрофанова ще поиска от правителството в Кремъл да закрие мисията в София, "което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва".

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Петков коментира и решението Асен Василев да е кандидатът за премиер в потенциалния нов кабинет.

"Изцяло сам взех решението за Асен Василев, защото трябва да покажа на българския народ, че няма пост, нито позиция, която да е по-важна от това да спасим България от криза", каза премиерът.

Той отново определи Василев като човек "с безупречна репутация и невероятна чесност". На въпрос дали ще бъде министър в новия кабинет, Петков каза, че съставът му ще се реди следващата седмица. Той посочи, че предстоят дискусии с всички независими депутати и коалиционни партньори, които решат да подкрепят ново правителство.

Премиерът в оставка инспектира междусистемната газова връзка Гърция - България и заяви, че там вече има 42 бара напълнени тръби с газ. Той посочи, че това е начинът за истинската диверсификация на енергийните доставки за страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще ръководи Синода до избор на нов патриарх

Той ще организира изборите за наследник на патриарх Неофит

12:41 - 19.03.2024
Важно днес

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ са временно прекъснати

Радев се срещна с турския и американския посланик, докато чака отговор за мандата

11:59 - 19.03.2024
Европейски дневници

Резолюция на ЕП зове през 2024 г. България и Румъния да влязат в Шенген и по суша

Призивът е записан в резолюция на Комисията по петициите

11:11 - 19.03.2024
Важно днес

САЩ добавиха политик и прокурор от Северна Македония към "черния списък" за корупция

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024