Петков обеща военна подкрепа за Киев и поиска рязко съкращаване на руските дипломати в България

Премиерът Кирил Петков поиска "по-симетрично представителство на Русия в България", като намекна за драстично съкращаване на броя на акредитираните дипломатически служители от Русия в страната.

"Как е възможно да имаме 114 руски дипломати като част от тяхната мисия? Какво направиха тези 114 човека, за да укрепят нашите отношения или да предпазят от едностранно използване на договора, за да бъде спрян газът? Аз наистина се чудя тези хора какво правят в България", каза Кирил Петков пред журналисти в Бородянка - един от тежко пострадалите от руския обстрел градове край украинската столица Киев.

"Бих предложил много добре да се огледат какви са тези хора и да имаме много по-симетрично представителство на Русия в България. Те изгониха голяма част от нашите дипломати. Нашата мисия в Русия е под 10 човека в момента", каза още Кирил Петков.

На въпроса дали "български политици играят на руска страна", той даде за пример "Възраждане", които "даже не се крият".

"По-опасни са тези, които не се заявяват толкова ясно", каза премиерът. Той обаче отхвърли въпроса на репортер дали причислява и президента Румен Радев в тази категория заради критиките му срещу кабинета след спирането на руския природен газ.

Петков обясни репликите на Радев с "донякъде неразбиране на ситуацията".

"Русия се опита едностранно да ни извие ръцете, но се оказа недобре планирана стратегия от тяхна гледна точка. Няма да плащаме в рубли и няма да плащаме на страни, които не са в договора. Ако на това се съгласиш, какво ще е следващото условие? Руската държава трябва да разбере, че трябва да си спазва договорите", каза той.

Петков повтори позицията на "Продължаваме промяната", че отказът от военна помощ за Украйна с аргумента "да свърши по-бързо конфликтът и да ни се махне от главата", би бил "позорен".

"Ние ще гласуваме за военна подкрепа следващата седмица в Народното събрание. Ще продължим хуманитарната подкрепа. Доколкото знам, би трябвало да имаме мнозинство с тази позиция. България няма да бъде безучастна в тази трагедия, заемаме ясна позиция като част от демократичния свят. Това не е битка на Украйна, това е цивилизационен избор от коя страна искаме да стоим", каза Кирил Петков.

Той посочи един от унищожените жилищни блокове в Бородянка и каза: "Ако това е цената на мира и ако руската държава продължава да стреля и никой няма възможност да се отбранява, искаме ли го този мир? Можем ли да кажем руснаците да си довършат този тип работа?".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023