Петков обеща военна подкрепа за Киев и поиска рязко съкращаване на руските дипломати в България

Премиерът Кирил Петков поиска "по-симетрично представителство на Русия в България", като намекна за драстично съкращаване на броя на акредитираните дипломатически служители от Русия в страната.

"Как е възможно да имаме 114 руски дипломати като част от тяхната мисия? Какво направиха тези 114 човека, за да укрепят нашите отношения или да предпазят от едностранно използване на договора, за да бъде спрян газът? Аз наистина се чудя тези хора какво правят в България", каза Кирил Петков пред журналисти в Бородянка - един от тежко пострадалите от руския обстрел градове край украинската столица Киев.

"Бих предложил много добре да се огледат какви са тези хора и да имаме много по-симетрично представителство на Русия в България. Те изгониха голяма част от нашите дипломати. Нашата мисия в Русия е под 10 човека в момента", каза още Кирил Петков.

На въпроса дали "български политици играят на руска страна", той даде за пример "Възраждане", които "даже не се крият".

"По-опасни са тези, които не се заявяват толкова ясно", каза премиерът. Той обаче отхвърли въпроса на репортер дали причислява и президента Румен Радев в тази категория заради критиките му срещу кабинета след спирането на руския природен газ.

Петков обясни репликите на Радев с "донякъде неразбиране на ситуацията".

"Русия се опита едностранно да ни извие ръцете, но се оказа недобре планирана стратегия от тяхна гледна точка. Няма да плащаме в рубли и няма да плащаме на страни, които не са в договора. Ако на това се съгласиш, какво ще е следващото условие? Руската държава трябва да разбере, че трябва да си спазва договорите", каза той.

Петков повтори позицията на "Продължаваме промяната", че отказът от военна помощ за Украйна с аргумента "да свърши по-бързо конфликтът и да ни се махне от главата", би бил "позорен".

"Ние ще гласуваме за военна подкрепа следващата седмица в Народното събрание. Ще продължим хуманитарната подкрепа. Доколкото знам, би трябвало да имаме мнозинство с тази позиция. България няма да бъде безучастна в тази трагедия, заемаме ясна позиция като част от демократичния свят. Това не е битка на Украйна, това е цивилизационен избор от коя страна искаме да стоим", каза Кирил Петков.

Той посочи един от унищожените жилищни блокове в Бородянка и каза: "Ако това е цената на мира и ако руската държава продължава да стреля и никой няма възможност да се отбранява, искаме ли го този мир? Можем ли да кажем руснаците да си довършат този тип работа?".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024
Важно днес

Почиташ паметта на Навални - привикват те за военна служба

Москва е разпоредила идентифициране на всички, който отдават почит на опозиционера след смъртта му

15:02 - 21.02.2024
тийнток

Повече заплахи, фалшиви новини и малко контрол. Какво знаем за дигиталния живот на децата в България

97% от тийнейджърите са онлайн всеки ден, 84% - по повече от 3 часа

14:51 - 21.02.2024