Премиерът Кирил Петков поиска "по-симетрично представителство на Русия в България", като намекна за драстично съкращаване на броя на акредитираните дипломатически служители от Русия в страната. 

"Как е възможно да имаме 114 руски дипломати като част от тяхната мисия? Какво направиха тези 114 човека, за да укрепят нашите отношения или да предпазят от едностранно използване на договора, за да бъде спрян газът? Аз наистина се чудя тези хора какво правят в България", каза Кирил Петков пред журналисти в Бородянка - един от тежко пострадалите от руския обстрел градове край украинската столица Киев. 

"Бих предложил много добре да се огледат какви са тези хора и да имаме много по-симетрично представителство на Русия в България. Те изгониха голяма част от нашите дипломати. Нашата мисия в Русия е под 10 човека в момента", каза още Кирил Петков. 

На въпроса дали "български политици играят на руска страна", той даде за пример "Възраждане", които "даже не се крият". 

"По-опасни са тези, които не се заявяват толкова ясно", каза премиерът. Той обаче отхвърли въпроса на репортер дали причислява и президента Румен Радев в тази категория заради критиките му срещу кабинета след спирането на руския природен газ. 

Петков обясни репликите на Радев с "донякъде неразбиране на ситуацията".

"Русия се опита едностранно да ни извие ръцете, но се оказа недобре планирана стратегия от тяхна гледна точка. Няма да плащаме в рубли и няма да плащаме на страни, които не са в договора. Ако на това се съгласиш, какво ще е следващото условие? Руската държава трябва да разбере, че трябва да си спазва договорите", каза той. 

Петков повтори позицията на "Продължаваме промяната", че отказът от военна помощ за Украйна с аргумента "да свърши по-бързо конфликтът и да ни се махне от главата", би бил "позорен". 

"Ние ще гласуваме за военна подкрепа следващата седмица в Народното събрание. Ще продължим хуманитарната подкрепа. Доколкото знам, би трябвало да имаме мнозинство с тази позиция. България няма да бъде безучастна в тази трагедия, заемаме ясна позиция като част от демократичния свят. Това не е битка на Украйна, това е цивилизационен избор от коя страна искаме да стоим", каза Кирил Петков. 

Той посочи един от унищожените жилищни блокове в Бородянка и каза: "Ако това е цената на мира и ако руската държава продължава да стреля и никой няма възможност да се отбранява, искаме ли го този мир? Можем ли да кажем руснаците да си довършат този тип работа?". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне