Петков обвини ИТН в нездрав интерес към обществените поръчки от АПИ

Премиерът Кирил Петков е разбрал за намерението на Слави Трифонов да оттегли министрите си заедно с всички останали - от изявлението на лидера на ИТН във Facebook. Опитът му да получи достъп до него чрез Тошко Йорданов е, че той като председател на ПГ на ИТН "не е оторизиран да говори" с премиера.

Петков призна, че комуникацията между двамата е прекъснала още през април, след като "Продължаваме промяната" отказаха да подкрепят Любомир Каримански за гуверньор на БНБ.

Демонстративното напускане на Гроздан Караджов, Теодора Генчовска и Радостин Василев от заседанието на кабинета не е изненадало Петков, но той твърди, че е очаквал те да се върнат, защото "никой отговорен политик не може да пусне държавата в такава спирала на избори".

"Когато правиш актуализация на бюджета, за да преодолееш инфлацията, последното нещо, което искаш да дадеш, са 3,6 млрд. лв. за строителни фирми. Искаме актуализацията да отиде за пенсии, млади семейства с деца, ДДС на хляба и намаляване на цената на горивата. Не знам как АПИ може да похарчи тези пари. Караджов казва "Не се притеснявайте, това е мой проблем, аз ще ги похарча, трябва строителство". Но това е безпрецедентен бюджет", коментира Петков пред bTV.

Той намекна, че част от лидерите на ИТН са влезли в управлението, "за да се опитат да вземат едни обществени поръчки през АПИ. Когато това не се случи, те решиха, че няма защо да са в това управление и излязоха".

Петков не е разговарял с депутати от партията на Трифонов, но призова за подкрепа за кабинета хората, "за които отговорността към държавата е по-голяма от лоялността към този човек".

Той описа драстичен пример на комуникация с ИТН по повод неразбирателствата с Гроздан Караджов. Според Петков - Трифонов е държал всички министри "да му рапортуват" лично.

"Беше ми заявено, че ако имам проблем с Гроздан Караджов, имам проблем с г-н Трифонов. Защото г-н Караджов е "просто един брокер", каза още той пред bTV.

В същото време Кирил Петков оцени като "много добра" работата на Александър Николов като министър на енергетиката от ИТН и похвали екипа на Теодора Генчовска за преговорите със Северна Македония, по които може да се постигне известен напредък.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво се променя с първия в света закон за изкуствения интелект, който ЕС окончателно прие

Първият в света закон за изкуствения интелект получи финална "зелена светлина" от ЕС

17:30 - 22.05.2024
Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024
Важно днес

Части от София остават без топла вода заради голяма авария в ТЕЦ

Множество райони в София остават без топла вода за няколко дни

12:23 - 22.05.2024