Петков обвини ИТН в нездрав интерес към обществените поръчки от АПИ

Премиерът Кирил Петков е разбрал за намерението на Слави Трифонов да оттегли министрите си заедно с всички останали - от изявлението на лидера на ИТН във Facebook. Опитът му да получи достъп до него чрез Тошко Йорданов е, че той като председател на ПГ на ИТН "не е оторизиран да говори" с премиера.

Петков призна, че комуникацията между двамата е прекъснала още през април, след като "Продължаваме промяната" отказаха да подкрепят Любомир Каримански за гуверньор на БНБ.

Демонстративното напускане на Гроздан Караджов, Теодора Генчовска и Радостин Василев от заседанието на кабинета не е изненадало Петков, но той твърди, че е очаквал те да се върнат, защото "никой отговорен политик не може да пусне държавата в такава спирала на избори".

"Когато правиш актуализация на бюджета, за да преодолееш инфлацията, последното нещо, което искаш да дадеш, са 3,6 млрд. лв. за строителни фирми. Искаме актуализацията да отиде за пенсии, млади семейства с деца, ДДС на хляба и намаляване на цената на горивата. Не знам как АПИ може да похарчи тези пари. Караджов казва "Не се притеснявайте, това е мой проблем, аз ще ги похарча, трябва строителство". Но това е безпрецедентен бюджет", коментира Петков пред bTV.

Той намекна, че част от лидерите на ИТН са влезли в управлението, "за да се опитат да вземат едни обществени поръчки през АПИ. Когато това не се случи, те решиха, че няма защо да са в това управление и излязоха".

Петков не е разговарял с депутати от партията на Трифонов, но призова за подкрепа за кабинета хората, "за които отговорността към държавата е по-голяма от лоялността към този човек".

Той описа драстичен пример на комуникация с ИТН по повод неразбирателствата с Гроздан Караджов. Според Петков - Трифонов е държал всички министри "да му рапортуват" лично.

"Беше ми заявено, че ако имам проблем с Гроздан Караджов, имам проблем с г-н Трифонов. Защото г-н Караджов е "просто един брокер", каза още той пред bTV.

В същото време Кирил Петков оцени като "много добра" работата на Александър Николов като министър на енергетиката от ИТН и похвали екипа на Теодора Генчовска за преговорите със Северна Македония, по които може да се постигне известен напредък.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024