Премиерът Кирил Петков е разбрал за намерението на Слави Трифонов да оттегли министрите си заедно с всички останали - от изявлението на лидера на ИТН във Facebook. Опитът му да получи достъп до него чрез Тошко Йорданов е, че той като председател на ПГ на ИТН "не е оторизиран да говори" с премиера.

Петков призна, че комуникацията между двамата е прекъснала още през април, след като "Продължаваме промяната" отказаха да подкрепят Любомир Каримански за гуверньор на БНБ.

Демонстративното напускане на Гроздан Караджов, Теодора Генчовска и Радостин Василев от заседанието на кабинета не е изненадало Петков, но той твърди, че е очаквал те да се върнат, защото "никой отговорен политик не може да пусне държавата в такава спирала на избори".

"Когато правиш актуализация на бюджета, за да преодолееш инфлацията, последното нещо, което искаш да дадеш, са 3,6 млрд. лв. за строителни фирми. Искаме актуализацията да отиде за пенсии, млади семейства с деца, ДДС на хляба и намаляване на цената на горивата. Не знам как АПИ може да похарчи тези пари. Караджов казва "Не се притеснявайте, това е мой проблем, аз ще ги похарча, трябва строителство". Но това е безпрецедентен бюджет", коментира Петков пред bTV.

Той намекна, че част от лидерите на ИТН са влезли в управлението, "за да се опитат да вземат едни обществени поръчки през АПИ. Когато това не се случи, те решиха, че няма защо да са в това управление и излязоха".

Петков не е разговарял с депутати от партията на Трифонов, но призова за подкрепа за кабинета хората, "за които отговорността към държавата е по-голяма от лоялността към този човек".

Той описа драстичен пример на комуникация с ИТН по повод неразбирателствата с Гроздан Караджов. Според Петков - Трифонов е държал всички министри "да му рапортуват" лично.

"Беше ми заявено, че ако имам проблем с Гроздан Караджов, имам проблем с г-н Трифонов. Защото г-н Караджов е "просто един брокер", каза още той пред bTV.

В същото време Кирил Петков оцени като "много добра" работата на Александър Николов като министър на енергетиката от ИТН и похвали екипа на Теодора Генчовска за преговорите със Северна Македония, по които може да се постигне известен напредък.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо