Петков: Оттук нататък решенията ще се взимат в Съвета по сигурността, а не еднолично Снимка: © Булевард България

„Напрежението се вдига, а ние искаме деескалация – ще бъдем конструктивен партньор като страна членка на НАТО и ЕС“ – това заяви премиерът Кирил Петков преди днешното заседание на Съвета по сигурността за кризата в Украйна.

Той го свика заради обявеното от НАТО укрепване на източния фланг, задействано поради опасенията за нападение от страна на Русия към Украйна.

Лидерите на НАТО искат да решат кризата с Украйна чрез дипломация

Заседанието на Съвета ще се проведе от 16:30 ч. и според Петков това вече ще е основният орган за вземане на решенията за сигурността на България. След него министрите и началниците на службите ще дадат препоръки към Министерски съвет, които ще бъдат приети на заседанието в сряда.

„Днес, свиквайки службите, ще обсъдим обстановката, а след 16:30 ч. ще ви дам ясен прочит на ситуацията. Съветът по сигурността е абсолютно достатъчен към момента, препоръката ще бъде пратена към парламента. Българското общество ще е напълно запознато с нашата стратегия, няма да има изненади. Процесът ще става на база институции, не на база някое еднолично решение“, обяви Петков.

В сряда ще се проведе и извънредно заседание на Народното събрание заради кризата с Украйна и действията на НАТО.

Испания и Нидерландия вече обявиха, че ще изпратят изтребители и кораби към България, а няколко други европейски държави ще подсилят останалата част от източния фланг. САЩ също е в готовност с 8500 военни.

„Корабите и самолетите не са някаква извънредна ситуация, това е част от решението от 2016 на НАТО за засилен „air policing“ и засилено влизане в Черно море с военни кораби“, обясни Петков.

„Нека чуем абсолютно всички служби, искам да чуя всичките им мнения, за да вземем общо решение. Напрежението се вдига, но не „дрънчи на война“. Моята преценка е, че ескалацията се вдига, ние искаме деескалация и ще бъдем конструктивен партньор в НАТО и ЕС. Ще имаме ясната идея, че решенията, които се взимат, са изцяло съответстващи българските нужди за сигурност“, добави премиерът.

„Ще заемем най-отговорната национална позиция, базирана на пълен анализ на службите. Тя ще съответства изцяло на българския интерес“, каза Петков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023