Снимка: © Булевард България

„Напрежението се вдига, а ние искаме деескалация – ще бъдем конструктивен партньор като страна членка на НАТО и ЕС“ – това заяви премиерът Кирил Петков преди днешното заседание на Съвета по сигурността за кризата в Украйна.

Той го свика заради обявеното от НАТО укрепване на източния фланг, задействано поради опасенията за нападение от страна на Русия към Украйна.

Лидерите на НАТО искат да решат кризата с Украйна чрез дипломация

Заседанието на Съвета ще се проведе от 16:30 ч. и според Петков това вече ще е основният орган за вземане на решенията за сигурността на България. След него министрите и началниците на службите ще дадат препоръки към Министерски съвет, които ще бъдат приети на заседанието в сряда.

„Днес, свиквайки службите, ще обсъдим обстановката, а след 16:30 ч. ще ви дам ясен прочит на ситуацията. Съветът по сигурността е абсолютно достатъчен към момента, препоръката ще бъде пратена към парламента. Българското общество ще е напълно запознато с нашата стратегия, няма да има изненади. Процесът ще става на база институции, не на база някое еднолично решение“, обяви Петков.

В сряда ще се проведе и извънредно заседание на Народното събрание заради кризата с Украйна и действията на НАТО.

Испания и Нидерландия вече обявиха, че ще изпратят изтребители и кораби към България, а няколко други европейски държави ще подсилят останалата част от източния фланг. САЩ също е в готовност с 8500 военни.

„Корабите и самолетите не са някаква извънредна ситуация, това е част от решението от 2016 на НАТО за засилен „air policing“ и засилено влизане в Черно море с военни кораби“, обясни Петков.

„Нека чуем абсолютно всички служби, искам да чуя всичките им мнения, за да вземем общо решение. Напрежението се вдига, но не „дрънчи на война“. Моята преценка е, че ескалацията се вдига, ние искаме деескалация и ще бъдем конструктивен партньор в НАТО и ЕС. Ще имаме ясната идея, че решенията, които се взимат, са изцяло съответстващи българските нужди за сигурност“, добави премиерът.

„Ще заемем най-отговорната национална позиция, базирана на пълен анализ на службите. Тя ще съответства изцяло на българския интерес“, каза Петков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне