Премиерът Кирил Петков се обърна с призив към Румен Радев за подкрепа на каузата, зад която застава управляващата коалиция преди вота на недоверие, като коментира с разочарование критиките на Радев срещу "търгуването" на депутати.

В интервю за "Панорама" Петков напомни на Радев за начина, по който започнаха протестите срещу управлението на ГЕРБ и главния прокурор Иван Гешев през 2020 г., и го призова "да застане от правилната страна на историята".

"Когато задкулисието през главния прокурор влезе в президентствто, народът го подкрепи. Никой не може да си позволи така да влезе в президентската институция без право. Той слезе на площада, подкрепен от народа. Същите тези хора бяха на площада и вчера и казаха "Не искаме ДПС, Възраждане, ГЕРБ, ИТН да определят бъдещето на България. Това са брандовете на задкулисието. Сега е моментът, когато президентът може да върне това, което народът му даде", каза Кирил Петков.

Той посочи, че досега не е казвал "нито една лоша дума" за Румен Радев и допусна, че "или някой го подвежда, или му трябва още време да осъзнае, че битката, която сме започнали заедно не е завършена".

"Ако президентът иска да е от правилната страна, на историята, трябва да се върне към страната на народа. Ако не оцени ситуацията, народът вижда какво се случва", каза още той в "Панорама".

Петков описа целта си като "изчистване на задкулисието от управлението", като очаква да бъде подкрепен на вота на недоверие от депутати от ИТН, които подкрепят "идеята, че България може да бъде нормална държава".

"Това означава всички, които са в управлението, да са отпред. Да няма хора, които управляват отдругаде, скрити в тъмнината, в сенките, на диванчетата, в огромни къщи по морето", каза той, като изрично посочи Ахмед Доган, Бойко Борисов и Слави Трифонов за примери за " хора, които се опитват да управляват, но не смеят да бъдат с лицата си".

"Докато знаехме кой отоговаря за ДБ и БСП, нямахме никаква идея кой отговаря за ИТН - Тошко, Слави или друг зад Слави. Тази дълбочина на неяснотата е следващата стъпка, която трябва да изчистим от управляващата коалиция", каза Кирил Петков.

По-рано днес Румен Радев прехвърли отговорността за политическата криза върху всички партии, като намекна, че парламентът се е превърнал в "тържище" заради обвиненията от ИТН към ПП в "купуване" на депутати. Радев разкритикува Кирил Петков и за това, че не е заел ясна позиция по казуса за ветото срещу Северна Македония.

Пред БНТ премиерът повтори еднозначно, че решението за евентуална промяна по този казус ще зависи изцяло от Народното събрание, а ако то не преразгледа позицията на България, Петков ще я потвърди по време на предстоящия на 23 юни Европейски съвет.

"Няма да взема никакво решение, освен ако то не е взето от българския парламент. Ако то отнеме време, ще чакам то да бъде взето. Ако няма решение в една или друга посока, единственото, което ще кажа, е "Обещах, че това решение трябва да се вземе от Народното събрание. Няма да има промяна в българската позиция", каза Петков.

Той призна, че вероятно парламентът няма да има време да се произнесе по каквито и да било други теми преди вота на недоверие, който вероятно ще се гласува на 22 юни - т.е. по-скоро няма да има размествания на българската позиция за Северна Македония в този период.

Петков начерта два възможни сценария около вота - правителството да получи подкрепа от независими депутати от ИТН или да се наложи да подаде оставка, след което да опита да състави нов кабинет с мандата като първа политическа сила.

"Ако правителството падне и ни се даде отново мандат, ще започнем коалиционни преговори, но не с Борисов, управлението на ДПС, Костадин Костадинов и Слави, а с всички независими депутати от техните групи. Нужни са ни 6 човека, за да отвоюваме България", каза той (в момента управлението разполага със 115 гласа в 47 Народно събрание.

На въпроса дали той е готов да отстъпи позицията си на премиер, ако се стигне до тази ситуация, Петков отговори: "Винаги, ако не трябва да предам България на задкулисието.Никакъв проблем, аз много харесвам моите колеги и вярвам, че са със същите чисти мисли. Ако единствената алтернатива е грозна коалиция на ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане, аз ще се бия до дупка".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо