Петков разговаря с Харис и Блинкен: САЩ обещават доставки на втечнен газ на цени под "Газпром"

В рамките на посещението си във Вашингтон премиерът Кирил Петков се е срещнал с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. Двамата са обсъдили "стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни", а Харис е поздравила България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет.

"Беше прекрасно да посрещнем българския премиер Кирил Петков днес в Белия дом. Съединените щати остават благодарни за силния съюз и топлото приятелство между нашите две страни", написа в Туитър вицепрезидентът на САЩ Камала Харис.

Войната в Украйна е била важна тема от разговора между Петков и Харис. Петков е посочил, че партньорството на София и Вашингтон е част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС.

Други новини от САЩ са, че България е договорила извършването на реални доставки на втечнен природен газ на цени, под тези на „Газпром“, които да започнат от месец юни.

Петков е имал разговор и с държавния секретар Антъни Блинкен, на който са обсъдили енергийна диверсификация на България и модернизацията на българските въоръжени сили, както и темата за Западните Балкани. Разговорът е бил он-лайн, тъй като Държавния секретар на САЩ е под карантина.

"Имах удоволствието да разговарям с Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Обсъдихме засилването на сътрудничеството и диверсификацията на енергийните източници и маршрути", написа в Twitter на Кирил Петков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024