Премиерът Кирил Петков обяви, че ще направи опит да договори допълнителни количества природен газ за България от Азербайджан. Преди ден председателят на ЕК и държавният глава на Азербайджан се договориха, че страната ще увеличава износа си на газ към ЕС с всяка следваща година.

"Азерският газ покрива 1/3 от нужните ни количества. Ние всеки ден подаваме искания към "Газпром" да си изпълнява договора и да ни възстанови доставките. Но "Газпром" не отговаря", каза Петков пред bTV.

Той описва азерския доставчик като "предвидим партньор" за разлика от руската страна. В делегацията в Баку ще участва и министърът на енергетиката Александър Николов.

Николов ще трябва и да развали меморандума, който самият той подписа преди месеци с фонда Gemcorp, зад който изплуваха съмнителни интереси на стари руски инвеститори. Министерският съвет е взел решение да прекрати меморандума, от което според Петков няма да има правни последствия за България.

Според Петков цените на горивата могат да бъдат контролирани от евентуален нов състав на Комисията за защита на конкуренцията - един от регулаторите, които са заложени за смяна в проекта за управленска програма на ПП, по който БСП, ДБ и ИТН преговарят.

Петков застана зад номинацията на Асен Василев за премиер, като заяви, че вярва в качествата му.

"Аз вече отстъпих да не съм премиер. Но не е нормално партньорите да отхвърлят толкова лесно всяко следващо предложение на ПП", коментира Кирил Петков.

Той отхвърли и критиките на ГЕРБ срещу номинацията на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ - по-рано днес опозицията обяви ултиматума за кандидатурата му като "обявяване на война".

"Обявяваме война на системата на кражбите, които тези 6 месеца не успяхме да овладеем. Всеки, който вижда Бойко Рашков като оръжие срещу него, има много тайни, от които се страхува", беше коментарът на Кирил Петков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море