Петков за блокираните български кораби в Украйна: Недопустимо е да се прави ПР на гърба на хора в беда

"Недопустимо е да се прави политически ПР на гърба на хора в беда" - така реагира премиерът Кирил Петков с публикация във Facebook на пресконференцията, която председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов организира днес във Варна със съпругите на моряците от кораба в Мариупол.

Плавателният съд, на борда на който има 17 българи, е блокиран в пристанището на украинския град. Той акостира там на 21 февруари и заради войната не успява да напусне до днес. Корабът е частна собственост и плама под малтийски флаг. "Царевна" и още 4 други чуждестранни кораба са блокирани в Мариупол от началото на войната. Вторият кораб, който оства блокиран заради войната, е било до Одеса, в Черноморск.

"От седмици българското правителство е в непрекъснат контакт с двата кораба в Украйна и техните екипажи. Екипажите имат храна и в момента за тях е най-безопасно да останат, където са. Пристанищата са минирани," коментира темата министър-председателят.

Петков каза още, че лично е разговарял с капитана на кораба в Черноморск и при разрешение за син коридор от страна на руската страна, той ще може да бъде изведен с украински ескорт.

"Съществува обаче реална опасност да бъде поразен от морска мина," поясни ситуацията премиерът, като към публикацията му бе прикачена именно снимка на такава. "Има и други държави с кораби на това пристанище, които също като нас изчакват, защото докато не се осигури безрисково излизане, по-добре корабите и техните екипажи да останат на място."

Кирил Петков добави, че корабът в Мариупол е в по-затруднено положение, защото пристанището е на фронтовата линия и за изкарването му е необходимо да се обезопасят мините, което към настоящия момент няма как да стане.

"Извеждането на екипажа по сухоземен път също е много опасно, защото има огромен риск от обстрел и реално и руските, и украинските военни части трябва да дадат зелен коридор едновременно, което в този момент е невъзможно," написа той.

"Вместо да си правим политически ПР, ние работим ежедневно, следим ситуацията и търсим най-подходящия момент за предприемане на евакуационни действия. Като премиер имам задължение да осигуря извеждането на тези хора по безопасен начин. Няма да поема риск от взрив на морска мина или обстрел на нашите съграждани, особено когато те все още имат храна."

"Всичко друго е грозен ПР," завърши министър-председателят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024