Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен Снимка: © Църквата Свети Петър и Павел във Велико Търново

29 юни е Петровден. Празнуват всички, които носят имената Петър, Павел, Петрана, Полина, Павлина, Петя и Камен. Днес църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел, известни като „първовърховни престолници и вселенски учители".

Заради ревностното разпространение на християнството те са претърпели много страдания и гонения. Според евангелския разказ Христос повикал двамата братя да тръгнат след него и те го следвали до деня на неговото Възнесение.

Свети Петър е райски ключар и пазител на райската градина. Неговият по-голям брат близнак свети Павел пуска светкавици и запалва снопите на нивата. Може да предизвика горски пожари, градушки и наводнения.

Оттук и поверието, че празненствата на Петровден служат за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и градушка. На този ден се коли жертвено животно в чест на светците - обикновено петел.

29 юни е и празникът на българските занаятчии.

Петър се е казвал Симон, но получава новото си име, което означава "камък", от Иисус Христос. След Възнесението Петър разпространявал християнството в Сирия, Кападокия, Галатия и Понт. Преданието уверява, че загинал мъченически заради вярата си заедно с Павел.

Апостол Павел не е от кръга на Христовите ученици. Роден в Мала Азия, той бил фарисей - член на еврейска секта, която преследвала християните. На път за Дамаск имал необикновено видение, от което загубил зрението си, и чул Божия глас от небето. След като се излекувал, той се покръстил и станал ревностен разпространител на християнската вяра. Наречен е "апостол на езичниците". Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания.

Завършил живота си в Рим на 29 юни 67 година. В Новия завет на Библията са поместени 14 негови послания до новопокръстени във вярата, в които разяснява християнските ценности и правилата на църковния живот.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024