Снимка: © Църквата Свети Петър и Павел във Велико Търново

29 юни е Петровден. Празнуват всички, които носят имената Петър, Павел, Петрана, Полина, Павлина, Петя и Камен. Днес църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел, известни като „първовърховни престолници и вселенски учители".

Заради ревностното разпространение на християнството те са претърпели много страдания и гонения. Според евангелския разказ Христос повикал двамата братя да тръгнат след него и те го следвали до деня на неговото Възнесение.

Свети Петър е райски ключар и пазител на райската градина. Неговият по-голям брат близнак свети Павел пуска светкавици и запалва снопите на нивата. Може да предизвика горски пожари, градушки и наводнения.

Оттук и поверието, че празненствата на Петровден служат за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и градушка. На този ден се коли жертвено животно в чест на светците - обикновено петел.

29 юни е и празникът на българските занаятчии.

Петър се е казвал Симон, но получава новото си име, което означава "камък", от Иисус Христос. След Възнесението Петър разпространявал християнството в Сирия, Кападокия, Галатия и Понт. Преданието уверява, че загинал мъченически заради вярата си заедно с Павел.

Апостол Павел не е от кръга на Христовите ученици. Роден в Мала Азия, той бил фарисей - член на еврейска секта, която преследвала християните. На път за Дамаск имал необикновено видение, от което загубил зрението си, и чул Божия глас от небето. След като се излекувал, той се покръстил и станал ревностен разпространител на християнската вяра. Наречен е "апостол на езичниците". Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания.

Завършил живота си в Рим на 29 юни 67 година. В Новия завет на Библията са поместени 14 негови послания до новопокръстени във вярата, в които разяснява християнските ценности и правилата на църковния живот.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин