Пиете ли вода на всеки 15 минути? И още за глупостите, които се говорят в национален ефир Снимка: © Screenshot Nova

Ако случайно сте гледали Нова телевизия тези дни, сигурно сте попаднали на инициативата на “Нова броудкастинг груп” за отговорно поведение в извънредната ситуация. Така наречената инициатива започва с призива “поддържайте висока лична хигиена” и стига до “Да не позволим на вируса да не парализира икономиката ни”. Като имам предвид, че новият собственик на Нова Тв е и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, посланието “не изпадайте в паника” и “да не позволяваме на вируса да спре социалния живот” изглежда разбираемо, но само като позиция на работодателска организация, която преследва лични корпоративни интереси. За национална медия не е съвсем подходящо.

Това обаче не е интересната част. По-забавната страна на “инициативата “Нова броудкастинг груп” за отговорно поведение” е идва с изречението “Спазвайте правилата на експертите Пийте по няколко глътки вода на всеки 15 минути”. Звучи като извадено от предаването на Гала “На Кафе” и като нищо може да е.

Става дума за чиста глупост, която обаче се разпространява от няколко дни усилено из социалните медии. Първо във Филипините, после и в други държави. Очевидно вече и в национален ефир в България.

Постът, който се споделя там гласи, че лекарите в Япония съветват хората да пият вода на всеки 15 минути, за да не се заразят с COVID-19.

Според други публикации информацията идва от Stanford University.

Твърдението е 100% подвеждащо: Световната здравна организация (СЗО) казва, че пиенето на вода не предотвратява нова инфекция с коронавирус, а Япония не е издала здравен съвет, който изброява питейната вода като метод за превенция на COVID-19.

Как се обяснява връзката с водата?

Според публикацията в социалните медии това са „ОТЛИЧНИ СЕРИОЗНИ СЪВЕТИ от японски лекари, лекуващи случаи на COVID-19. Имайте грижата устата и гърлото ви са влажни, никога СУХИ. Пийте няколко глътки вода на всеки 15 минути. ЗАЩО? Дори ако вирусът попадне в устата ви ... питейна вода или други течности ще го отведат през хранопровода в стомаха. Веднъж попаднал в стомаха ... вашата стомашна киселина ще убие целия вирус. Ако не пиете достатъчно вода редовно ... вирусът може да влезе във вашата трахея и в белите ви дробове. Това е много опасно. "

“Сериозните съвети” предизвикаха реакцията на експертите на СЗО, които в официалния си акаунт в Twitter пишат: „Да сте хидратирани да пиете достатъчно вода е важно за цялостното ви здравословно състояние, но това не предотвратява заразяването с коронавирус.“

Японското министерство на здравеопазването, труда и благосъстоянието, което отговаря за мерките спрямо новия коронавирус в страната, също не е издавало съвет, препоръчващ често пиене на вода.

В секцията „За коронавирусната болест 2019 (COVID-19)“ на своя уебсайт министерството изброява честото миене на ръцете и покриването на устата и носа, когато кашляте или кихате, като „ежедневни превантивни действия“, които трябва да предприемете.

В никой от издадените съвети не се споменава за често приемане на вода.

Въпросът е кога тази новина ще стигне до България. И един ден (евентуално) до Нова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024