"Пиши Кенсъл култура и да си ходим” Снимка: © Мирослава Дерменджиева за @boulevardbulgaria

Всеки има такава леля. Или чичо, или свако. И тази леля има фейсбук, оттам тръгва всичко.

Леля ти гледа неща във фейса, клика на линкове като за последно, особено ако пише нещо САМО С ГЛАВНИ БУКВИ И ПЕТ УДИВИТЕЛНИ СЛЕД ТОВА!!!!!… Тя не може да прецени какво точно гледа, откъде идва, пропаганден материал ли е, фалшиво ли е, колаж ли е. Това не означава, че леля ти е прост човек, а означава, че няма изградени рефлекси за чистоплътно сърфиране в интернет, щото… откъде да ги има? Тя е свикнала, че щом го пише, значи е вярно. Ето, то си го пише, има снимки… Ако прилича на статия, значи е статия.

Леля ти гледа тая статия, чете и се ядосва – ама искрено се ядосва. А когато ѝ кажеш “Лельо, ти не разбираш, това не е истина”, тя роптае: “Кое не е истина, като аз съвсем искрено реагирам!? И нали го виждам?!”

И е така, по дяволите – тя съвсем искрено реагира. И нали го вижда?! Не къде да е – във фейса го вижда.

Причината за нейните чувства може да е абсолютен фейк, лъжа, конспиративна теория, кемтрейлс… но самите ѝ чувства са искрени. И как да се разберете?

***

Фейсът на леля ти върви в стандартен пакет – анти гей права, анти ваксини, конспиративни теории, че Ковид не е имало (обаче сто процента има кемтрейлс), хули срещу ЕС, дето “окраде България”, хули срещу “колективния Запад”, възхвали на Путин (при чичо ти са повече) и… то се знае… соц носталгия. Беше си по-добре, няма какво да се лъжем. Леля ти не се усеща, че в соца не е било по-добре, а просто тя е била по-млада. И по-слаба.

***

Цели поколения объркаха личната си биография с националната история. И придадоха на младежките си спомени доказателствена тежест, че са живели в политически разцвет. А те просто са били по-млади. И по-слаби. И по-силни – едновременно. Сега не са – и за това е виновен Европейският съюз.

***

Личният ти сексуален разцвет може да съвпадне с националния политически упадък. Това, изглежда, продължава да не се разбира и води до пародийно изкривени представи за миналото.

***

Сорос открадна младостта на леля ви.

Чичо ви се пропи заради Байдън.

Свако едно време беше в спортно училище, а сега пусна шкембе заради Фон дер Лайен.

И само Путин ги крепи.

***

Накратко така се разгръща целият проблем с фейса, чичаците и лелите.

Единствената разлика при Милена е, че Милена е леля на цяла България. И става национален скандал.

***

В печално известните статуси Милена пише, че “се задушава вече” от “парадирането” на “разни извратеняци”. И пак е искрена – тя се задушава, защото по цял ден само това гледа. Не на улицата, там не е виждала нищо такова, разбира се. Но в нета, в нета…

Резултатът е, че после, като излезе на улицата, тя вече заживява в такъв свят. Погледне към небето – кемтрейлс. Погледне към единия тротоар – орди от гейове и украинци. Погледне към другия тротоар – там пък украинци и гейове. И всичките искат да съсипят България. И тя се задушава…

Ваш'та леля е пропаднала в една от многобройните заешки дупки на фейсбук и от сутрин до вечер чете за биолаборатории и ХААРП, как американците не са кацали на Луната и как гейовете превземат света.

Е, как няма да се задуши?

***

И точно както цели поколения объркаха младежките си подвизи с общонационален разцвет, големи групи от хора сега бъркат свободомислието с глупостта.

Много е приятно да кажеш „Аз съм бунтар и се осмелявам да задавам въпроси“… и в следващия момент се оказва, че всичките въпроси, дето се осмеляваш да ги задаваш, са за кемтрейлс, “пландемията” и за “инсценираното” кацане на Луната. Егати бунта, егати смелостта!

***

Сериозно, тия хора дават ли си сметка, че на Луната са стъпвали 12 души? Има общо 6 успешни мисии, не е само първата. Но да не издребняваме.

***

Може би най-голямата победа на пропагандата е тази – че успя да представи невежеството за бунт. В момента е пълно с хора, които наистина в сърцето си вярват, че като кажат “Аз съм против гейовете” или “Никой не е кацал на Луната”, това ги доближава до Левски и Ботев…

Според тази нова етика да умреш геройски за родината си и да пишеш тъпотии във фейса, докато лежиш на дивана, е горе долу едно и също.

Срам.

***

Моля, обърнете внимание към кои случаи напоследък се прикрепва благородното определение “борба за свободата на словото” – Милена, която просто си казва, че не ще да гледа гей хора (все едно гей хората имат нужда от благоволението на Милена?!)… и ето, тя е борец за свободата на словото. Вежди Рашидов също – великомъченик на кенсъла! Нарязаха осемнайсетгодишно момиче с макетен нож и неговата естествена, непринудена реакция беше да почне да изобличава… не насилниците, а “курвите”!

На това му се казва тайминг.

И защо никой не го пита “Кои са тези курви в случая, г-н Рашидов?”. Самите насилени ли? Дебора ли има предвид? Или просто така си говори? А може би има предвид бившата на Тити (пак от добрите стари младежки години), за която той си призна сам в ефир (!), че я е остригал като животно?

Кои конкретно са тия курви, наистина... за какво говори Вежди Рашидов, при съвсем реални, а не престорени, не мними жертви на насилие?

***

Микрофонът – враг номер едно на мулташката селищна система!

А за фейса да не говорим…

***

Положението е “Пиши Кенсъл култура и да си ходим”.

Безкултурните направо си умират да говорят за всевъзможни “култури”. Това е на стария принцип, знаете го – който няма лична култура, обикновено почва да ви говори за “обща култура”.

Напоследък мастити анализатори в захлас повтарят и че Дебора била жертва най-вече на “чалга културата”.

Аз все пак мисля, че Дебора е най-вече жертва на Георги от Стара Загора.

***

Милена Славова е пънк икона на България. Сега, в справедливия иначе гняв срещу хомофобските ѝ изказвания, някои се опитват да отрекат и музикалния ѝ принос. Това е тъпо, не го правете. Нека просто се съгласим, че Милена Славова е българска пънк икона, която в момента говори страшни глупости. Двете са напълно възможни по едно и също време.

***

Тъжно ми е, че Милена искаше да закърпи небето с любов преди да почне да търси кемтрейлс в него.

***

Тъжно ми е, че докато трае цялото това нещо – и петиции, и протести, и статуси, и скандали – не се намери нито един човек, който да каже на Милена:

Гей хората са точно, ама точно толкова хора, колкото хетеросексуалните хора. И затова трябва да имат точно, ама точно толкова права. И е точно толкова просто.

Никой не ѝ го каза.

***

Вместо това започна медиен тур по предавания и подкасти, в които хем хвалят соца, защото било супер, хем плашат всички, че това сега е “новият соц” и трябва да се борим срещу новия соц. Разбрахте ли го? Малко е завъртяно: значи, хем въздишаш и копнееш по комунизма, хем се представяш за борец срещу “новия комунизъм”, който е същият като стария и затова никога не бива да го допускаме…

Ей на това нещо аз му викам изнасилване на логиката – публично, демонстративно изнасилване.

***

Последно за кенсъл културата, защото знам, че вече не го помните, а е важно.

През 2016 г. Вежди Рашидов – великомъченикът на кенсъла, тогава действащ министър на културата – изпрати гневно писмо до БНТ. В него той “посъветва” журналиста Георги Ангелов как да се държи и какво да не говори в ефир. Ама буквално – просто му каза така и така, обясни на водещия как да води и какво да пита. Разбирате ли за какво става въпрос?

Давате ли сметка колко отвратително нещо е това и какво точно ни казва за свободата на словото?

Дали такава постъпка всъщност не заслужава многохиляден протест?

Позволете ми следната радикална теза за финал – свободата на словото е по-важно и по-голямо нещо от това леля ви да качва фейкнюз. И свободата на словото е по-значима и достойна работа от това бивш министър да плюе по жертвите на насилие. Разбира се, че трябва да я пазим.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024