Пламен Бобоков: Ще съдя Гешев, но когато вече не е главен прокурор Снимка: © NOVA

„Промяната е факт, но не и изцяло завършена, тя е само в начален етап. Триумвиратът Пеевски-Гешев-Борисов все още дърпа конците на повечето процеси в държавата“. Това заяви бизнесменът Пламен Бобоков, който все още е изпрвен пред две обвинения – за участие в организирана престъпна група за незаконен внос на отпадъци и за участие в престъпен сговор с цел осъществяване на търговия с влияние и длъжности престъпления заедно с президентския секретар Пламен Узунов.

Бобоков (собственик на „Монбат“ и „Приста Ойл“) и брат му Атанас бяха арестувани като част от ОП по т.нар. дело за боклука. Арестът им беше на 28 май 2020 г., а преди няколко дни стана ясно, че втора инстанция на Специализирания съд е върнала делото на прокуратурата.

По обвиненията за търговия с влияние заради съобщенията с Узунов с намеци за това, че Бобоков опитва да нагласи свои хора на определени постове и иска услуги от секретаря – делото още не е влязло в съда. Бобоков и Узунов дори осъдиха прокуратурата за бездействие.

Пламен Бобоков е оневинен по трето дело – за притежание на антики.

В интервю за Нова ТВ той заяви, че „прокуратурата е изцяло подчинена на триумвирата в лицето на нейния лидер Гешев“. „Изпълняват си показни акции, привикват премиера, опитват се да пречат, стопират правосъдието. Махането на Гешев е важно за правовия ред, справедливостта и възмездието“, добави той и нарече Бойко Борисов, Иван Гешев и Делян Пеевски „хунта“.

След като главният прокурор написа писмо до институциите в Европа, за да се оплаче, че изпълнителната власт пречи на съдебната да си върши работата, в документите беше посочено и името на Бобоков като олигарх.

„Мисля да си потърся правата, но след като Гешев вече не е главен прокурор. Надявам се скоро това да се промени. Да, разбира се, ще го съдя. Той е много нагъл лъжец. Той пише, че сме ОП за незаконен внос на отпадъци, само че нямаме повдигнато обвинение“, каза Пламен Бобоков.

Той смята, че целта на „триумвирата“, както го нарича, е била лична саморазправа с него и брат му. Пеевски, Гешев и Борисов, според него, използвали „огромните медийни ресурси, които имат“. „Ние бяхме посочени като врагове и в основата на това беше Бойко Борисов“, каза Бобоков.

Според него само 2,5% от внесените отпадъци били опасни за околната среда. Той заяви, че в „Монбат“ направили инсталации след договорка с Министерството на околната среда и водите, които да преработват боклука „и той вече да не е опасен“.

„Приписването на закононарушения на трети лица е елементарно. Всички разбраха, че става дума за поръчка – искаше се ние да бъдем унищожени и бизнесът ни да бъде разграбен. Имахме комуникация с Борисов, не мога да си кривя душата. Той никога не е бил благосклонен. Не сме удобни, не сме от неговия кръг и решава да ни премахне, защото си въобразява, че така може да бъде свален“, твърди Бобоков.

„Към него е закрепен Пеевски. На 28-ми май 2020 имахме рефинансиране в „Монбат“ за сериозна сума, в същия ден бяхме ударени и банката спря рефинансирането. Станахме неизрядни длъжници. Акциите ни започнаха да падат“, разказа той своята версия.

Попитан дали има доказателства за всичко това, той отвърна: „Няма как да взема записи от това, което те си решават всяка сутрин. Всяка сутрин в 6 ч. Борисов и Пеевски си правиха брифинги, те не могат да спят. Знам го от източници, ще ги запазя в тайна“.

Според бизнесмена - Кирил Петков дава пример за корупция, като пита защо никой не е разследвал кой снима спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. „Развитието на казуса трябва да тревожи Борисов. Аз нямам притеснения от нищо. В момента, в който се разбере кой е правил снимките, Борисов ще влезе в затвора. Това са снимки, които са правени в различни дни, теорията му как някой е вкарвал кюлчета и евра, е абсурдна“.

Името на съпругата на Бобоков беше намесена в случая, като се твърдеше, че потенциално тя може да е направила кадрите. Бизнесменът определя тази информация като „директен удар“ срещу него.

На въпрос дали е променил отношението си към политиката, отговори, че му харесва подходът на новата власт. „Предизвикателството пред ПП е много сериозно, те трябва да знаят, че нямат право на грешки. Няма да е лесно. Имам надежда. Но имам и критики – това феодализиране на министерствата ще доведе неминуемо до конфликт и правителството ще се разпадне. Изпусна се най-важното положително качество в голямата коалиция – съвременен контрол и надзор. Виждам един модел на феодализация в някои министерства. Ще станат проблеми в други министерства, които не се контролират от „Продължаваме промяната“ и те ще рефлектират върху премиера. Този кабинет няма да се задържи дълго“, прогнозира Бобоков.

Той разкри, че все още поддържа контакт с Пламен Узунов и с президента Румен Радев, когото поздравил за Нова година. „Поздравих и премиера“, каза бизнесменът.

„Бизнесът трябва да бъде в добри отношения с властта, стига това да не води до изкривяване и до злоупотреба с власт. След 28 май 2020 г. съм готов на всичко, не се струхувам от никого и ще продължа да казвам истината“, твърди Пламен Бобоков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023