Снимка: © NOVA

„Промяната е факт, но не и изцяло завършена, тя е само в начален етап. Триумвиратът Пеевски-Гешев-Борисов все още дърпа конците на повечето процеси в държавата“. Това заяви бизнесменът Пламен Бобоков, който все още е изпрвен пред две обвинения – за участие в организирана престъпна група за незаконен внос на отпадъци и за участие в престъпен сговор с цел осъществяване на търговия с влияние и длъжности престъпления заедно с президентския секретар Пламен Узунов.

Бобоков (собственик на „Монбат“ и „Приста Ойл“) и брат му Атанас бяха арестувани като част от ОП по т.нар. дело за боклука. Арестът им беше на 28 май 2020 г., а преди няколко дни стана ясно, че втора инстанция на Специализирания съд е върнала делото на прокуратурата.

По обвиненията за търговия с влияние заради съобщенията с Узунов с намеци за това, че Бобоков опитва да нагласи свои хора на определени постове и иска услуги от секретаря – делото още не е влязло в съда. Бобоков и Узунов дори осъдиха прокуратурата за бездействие.

Пламен Бобоков е оневинен по трето дело – за притежание на антики.

В интервю за Нова ТВ той заяви, че „прокуратурата е изцяло подчинена на триумвирата в лицето на нейния лидер Гешев“. „Изпълняват си показни акции, привикват премиера, опитват се да пречат, стопират правосъдието. Махането на Гешев е важно за правовия ред, справедливостта и възмездието“, добави той и нарече Бойко Борисов, Иван Гешев и Делян Пеевски „хунта“.

След като главният прокурор написа писмо до институциите в Европа, за да се оплаче, че изпълнителната власт пречи на съдебната да си върши работата, в документите беше посочено и името на Бобоков като олигарх.

„Мисля да си потърся правата, но след като Гешев вече не е главен прокурор. Надявам се скоро това да се промени. Да, разбира се, ще го съдя. Той е много нагъл лъжец. Той пише, че сме ОП за незаконен внос на отпадъци, само че нямаме повдигнато обвинение“, каза Пламен Бобоков.

Той смята, че целта на „триумвирата“, както го нарича, е била лична саморазправа с него и брат му. Пеевски, Гешев и Борисов, според него, използвали „огромните медийни ресурси, които имат“. „Ние бяхме посочени като врагове и в основата на това беше Бойко Борисов“, каза Бобоков.

Според него само 2,5% от внесените отпадъци били опасни за околната среда. Той заяви, че в „Монбат“ направили инсталации след договорка с Министерството на околната среда и водите, които да преработват боклука „и той вече да не е опасен“.

„Приписването на закононарушения на трети лица е елементарно. Всички разбраха, че става дума за поръчка – искаше се ние да бъдем унищожени и бизнесът ни да бъде разграбен. Имахме комуникация с Борисов, не мога да си кривя душата. Той никога не е бил благосклонен. Не сме удобни, не сме от неговия кръг и решава да ни премахне, защото си въобразява, че така може да бъде свален“, твърди Бобоков.

„Към него е закрепен Пеевски. На 28-ми май 2020 имахме рефинансиране в „Монбат“ за сериозна сума, в същия ден бяхме ударени и банката спря рефинансирането. Станахме неизрядни длъжници. Акциите ни започнаха да падат“, разказа той своята версия.

Попитан дали има доказателства за всичко това, той отвърна: „Няма как да взема записи от това, което те си решават всяка сутрин. Всяка сутрин в 6 ч. Борисов и Пеевски си правиха брифинги, те не могат да спят. Знам го от източници, ще ги запазя в тайна“.

Според бизнесмена - Кирил Петков дава пример за корупция, като пита защо никой не е разследвал кой снима спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. „Развитието на казуса трябва да тревожи Борисов. Аз нямам притеснения от нищо. В момента, в който се разбере кой е правил снимките, Борисов ще влезе в затвора. Това са снимки, които са правени в различни дни, теорията му как някой е вкарвал кюлчета и евра, е абсурдна“.

Името на съпругата на Бобоков беше намесена в случая, като се твърдеше, че потенциално тя може да е направила кадрите. Бизнесменът определя тази информация като „директен удар“ срещу него.

На въпрос дали е променил отношението си към политиката, отговори, че му харесва подходът на новата власт. „Предизвикателството пред ПП е много сериозно, те трябва да знаят, че нямат право на грешки. Няма да е лесно. Имам надежда. Но имам и критики – това феодализиране на министерствата ще доведе неминуемо до конфликт и правителството ще се разпадне. Изпусна се най-важното положително качество в голямата коалиция – съвременен контрол и надзор. Виждам един модел на феодализация в някои министерства. Ще станат проблеми в други министерства, които не се контролират от „Продължаваме промяната“ и те ще рефлектират върху премиера. Този кабинет няма да се задържи дълго“, прогнозира Бобоков.

Той разкри, че все още поддържа контакт с Пламен Узунов и с президента Румен Радев, когото поздравил за Нова година. „Поздравих и премиера“, каза бизнесменът.

„Бизнесът трябва да бъде в добри отношения с властта, стига това да не води до изкривяване и до злоупотреба с власт. След 28 май 2020 г. съм готов на всичко, не се струхувам от никого и ще продължа да казвам истината“, твърди Пламен Бобоков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила. „Отслабваме бдителността си на свой риск.“

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия