Пламен Бобоков твърди, че Пеевски го е "поръчал" заради 10 млрд. евросубсидии

Бизнесменът Пламен Бобоков твърди, че Делян Пеевски е „поръчал“ него и брат му Атанас, за да установи контрол над групата им за производство и преработка на акумулатори „Монбат“. Според него – депутатът от ДПС използвал връзките си в службите и прокуратурата, като целта му била да влезе в бизнеса, за да си осигури евентуален достъп до европейски субсидии на стойност около 10 милиарда евро.

Бобоков, който бе пуснат под гаранция след обвинението в незаконна преработка на отпадъци, говори пред „Свободна Европа“, където разказа за мрежа от връзки, които водят до компанията „Ел Бат“ и Пеевски.

Преди няколко месеца братя Бобокови бяха привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група заедно с бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков и още осем души. Прокуратурата твърди, че са се възползвали от схема за „незаконно загробване“ на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които били свързани с „Монбат Рисайклинг“ – дъщерна компания на „Монбат“. Последно стана ясно, че обвинението е открило 7756 тона опасни отпадъци във връзка с делото.

Последният обвиняем по него е Васил Коцев – собственик и управител на ботевградската фирма „Глобъл Рисайклинг“ ЕООД. Той е посочен като част от престъпната група. Точно от него започва мрежата, която Пламен Бобоков навързва в свое собствено проучване на доказателствата, стартирало преди четири месеца, и стигащо до Делян Пеевски.

Бизнесът на Коцев не попада под вниманието на прокуратурата за първи път. Според постановление за привличането му като обвиняем по друго дело – от април 2019, става ясно, че още през 2016 и 2017 той нерегламентирано е транспортирал и загробил над 2300 тона опасни отпадъци на различни места. Не това е най-любопитното в доклада на националното следствие, а фактът, че сред фирмите, работили с „Глобъл Рисайклинг“, много по-видна е дейността на „Ел Бат“, а не на „Монбат“. Името ѝ фигурира в постановлението на следователите, но прокурорите по делото срещу Бобокови не са го споменавали, пише „Свободна Европа“.

В документите се вижда, че Коцев е загробил 2309 тона отпадъци през 2016 и 2017, а само 364 тона от тях са дадени от „Монбат“. „Скромната, тиха компанийка, която се е сгушила в селището Долна баня, е предала 1552 тона. Просто е страшно. Още по-страшното е, че в официалните документи за този период компанията „Ел Бат“ е отчела, че е предала само 727 тона“, казва Пламен Бобоков пред медията. Той цитира данни от годишните отчети, публикувани в сайта на Изпълнителната агенция по околна среда.

По-младият от братята Бобокови решава да проучи по-детайлно компанията и разбира, че след като дълги години е получавала отказ от разрешително за съхранение на отпадъци, наскоро го е получила. Освен това спецпрокуратурата съхранявала част от откритите отпадъци по делото на площадка на тази фирма.

„Там прокуратурата си съхранява отпадъците, значи има пълно доверие в тази компания. И забележете – изпълнителен директор на тази компания в момента е, кой мислите – Васил Богданов. Основният свидетел срещу брат ми и срещу мен“, добавя Пламен Бобоков.

Така той започва да се съмнява още повече в отчетите на „Ел Бат“, която регистрира три пъти по-големи обработени обеми от „Монбат Рисайклинг“ от 2016 г. насам – 65 хиляди тона отпадъци. Интересното е, че предадените остатъчни материали са 720 тона, а „Монбат“ е предала 1000 тона. Поради тази причина Бобоков смята, че над компанията от Долна баня има политически чадър.

По думите му - Владислав Горанов е отсядал „много често“ в хотел „Никол“ в Долна баня по времето, когато е бил министър на финансите. „Той се оказва близка дружка на Владимир Джамбазов, който е фактическият собственик на хотелчето – това е кметът на ГЕРБ в Долна баня. И аз си викам – какво толкова ще прави Влади Горанов в Долна баня при някаква си фабричка за преработка? Тя се оказа сериозна работата. По-миналата седмица лично г-н Пеевски е ходил да провери как върви строителството на новото разширение на завода. Лично той е ходил с две коли охрана“, казва Бобоков пред „Свободна Европа“.

Така проучването му достига до депутата от ДПС и според неофициална информация на Пламен Бобоков – Делян Пеевски е реалният собственик на „Ел Бат“, а не досегашният – Димитър Попов. „Нещата си идват точно на мястото“, смята Бобоков.

„Аз никога не съм имал съмнение, че така наричаният нежно от премиера „Шиши“ ни е поръчал. В това нямам съмнение, защото той е такъв, това му е специалитетът на това момче“, твърди бизнесменът.

От прокуратурата са отказали да коментират на какъв етап е разследването срещу Васил Коцев по обвинението от 2019, както и дали дейността на „Ел Бат“е обект на отделно разследване. „Свободна Европа“ съобщава, че медията не е получила и отговори от компанията от Долна баня на въпросите кой е нейният собственик и каква е дейността ѝ. По казуса няма отговор нито от Делян Пеевски, нито от пресцентъра на ДПС.

Според Бобоков - Пеевски иска да пробие в бизнеса, за да опита да се възползва от 10 млрд. евро европейски субсидии за развитие на литиеви технологии. „Монбат“ притежава една от двете компании в Европа, които разработват собствено производство на такива батерии. Другата е германското дружество EAS.

Преди време Пламен Бобоков е обсъдил възможността България да кандидатства за европейско финансиране за развитие на литиеви технологии с бившия министър на икономиката Емил Караниколов. Той е поискал да разбере дали „Монбат“ може да кандидатства по програмата European Battery Alliance. Тя се провежда по следния начин – две държави членки на ЕС кандидатстват заедно с две фирми от съответните страни за финансиране на производство на такива батерии. Месеци след този разговор бизнесът на Бобоков „бил поръчан“, твърди той и казва, че „поръчката“ била дело на Пеевски и е била отправена към ДАНС и прокуратурата.

Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Караниколов преди няколко месеца, когато той, Младен Маринов и Владислав Горанов бяха обвинени от обществото, че са свързани с ДПС. Бобоков не обяви директно, че Караниколов е огласил информацията за „Монбат“ на Пеевски, но изглежда, че точно това е имал предвид.

„Единственият човек, който отговаря по всички белези и съвременни изисквания на олигарх, е Пеевски. Няма друг. Според мен той има даже по-голямо влияние спрямо някои руски олигарси, които се коментират с огромните си пари. Защото освен политическа и икономическа власт, събрана в едно, той има финансов ресурс – огромен. Разполага с половината държавни ресурси, има си медии“, казва Бобоков.

„Знам, че управлява апарат – около 2000 трола. Представяте ли си - 2000 трола, каква пара е това на месец? Няколко милиона само, за да поддържаш всички тия медийки. Политическата му позиция е ясна, икономическа – казахме, финансова, медии... Като добавим към това и реалното упражняване на властта чрез контактите му в прокуратура, в ДАНС“, коментира собственикът на „Монбат“ пред „Свободна Европа“.

„След като прокуратурата избира да съхранява извадения материал в избрана компания, която има всички документи, без да има никакви основания за това… И където главният свидетелстващ срещу нас е назначен за действащ изпълнителен директор и той е единственият, който решава какво се прави, очевидно става дума за организирана... Как да го нарека? Група. Дали е престъпна, не знам – аз не съм с капацитет да обяснявам. Но според мен всичко е синхронизирано, тук няма случаен ход“, отбелязва Пламен Бобоков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024