Снимка: © Getty Images

Министърът на туризма Николина Ангелкова даде брифинг в Министерски съвет, на който съобщи, че се очаква на 1 юли да започне летния сезон: 

"Планираме от 15 юни да започнем подготовката. Разработили сме планове, които да представим за обсъждане от бранша."

Вчера тя взе участие във видеоконференция на тема "Въздействията на разпространението на Covid-19 върху туризма", на която участие са взели още еврокомисарят с ресор "Вътрешен пазар" Тиери Бретон и генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили. Там министрите на туризма на ЕС са решили да се създаде Европейски компенсационен фонд за туристическите пътувания, с който загубите на туроператорите от провалените резервации да бъдат покрити, като по този начин да се избегнат масови фалити. Същевременно фондът ще защити и потребителите, давайки им възможност да възстановят средствата, които са вложили.

Министрите са настояли още 20% от средствата във възстановителния план на ЕС да бъдат насочени за туризма, а Ангелкова е призовала също да има и отделна бюджетна линия за този сектор по еврофондовете за следващия програмен период.

Ангелкова неколкократно отправи апел към българите да бъдат съпричастни в тежката ситуация и да изберат България за своята почивка през това лято. 

Очаквайте още информация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети