Опакованата Триумфална арка - последната творба на покойния Кристо - ще бъде рециклирана и ще се завърне с "нов живот" под формата на тенти и сенници за официалните събития на Олимпиадата в Париж през 2024.

През 2021 г. Триумфалната арка беше обвита в 25 000 кв.м. сребриста материя, която бе привързана със 7000 метра червени въжета. Както платът, така и връзките са произведени от тъкан полипропилен, който беше предназначен за рециклиране.

Сега фондацията "Кристо и Жан-Клод" на наследниците на легендарната двойка артисти осъществява тази идея заедно с природозащитната организация Parley for the Oceans. Същата фондация прави различни проекти и с брандове като adidas и други модни компании за дрехи и обувки, произведени от рециклирани пластмасови отпадъци.

Кметът на Париж Ан Идалго потвърждава, че тентите и сенниците ще се използват на Олимпийските и Параолимпийските игри, които ще се проведат през следващата година във френската столица.

"Постоянен ангажимент на Кристо и Жан-Клод беше повторната употреба, обновяването и рециклирането на всички материали, които се използват в техните проекти", казва Владимир Явашев, директор на проекта L'Arc de Triomphe Wrapped, цитиран от Dezeen.

"Не мога да измисля по-подходящо нещо от това да рециклираме произведението за повторна употреба в Париж - град, който има толкова голямо влияние в живота и творчеството на Кристо и Жан-Клод", казва той.

Кристо почина през май 2020 г. - година преди проектът на Триумфалната арка да бъде осъществен и да привлече огромно внимание към Париж.

Основателят на Parley for the Oceans Сирил Гуч описва идеята за рециклиране на инсталацията пример за това, че "привидно невъзможните идеи могат да се превърнат в действителност".

"Въжетата и платното са свидетелство за истинската суперсила, които ние, хората, притежаваме - въображението", коментира той.

Гуч посочва, че този пример показва как заедно хората могат да създадат "нова икономика, в която вредните, токсични и експлоатиращи бизнес практики ще останат в миналото".

Дървото и стоманата от скелето под "Опакованата Триумфална арка" вече са влезли в повторна употреба от организацията "Les Charpentiers de Paris" и компаниите ArcelorMittal и Derichebourg Environnement, пише Dezeen.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024