Снимка: © Greenpeace / Деннис Тодоров

Плаващото сметище, което се образува край стената на ВЕЦ „Своге“, се чисти вече трети ден, а премахването на всички отпадъци се очаква да отнеме около десетина дни. Това каза зам.-кметът Илия Богданов пред bTV.

Сметището се образува след обилните валежи в цялата страна. Масата от боклуци във водите на река Искър се състои както от по-дребни битови отпадъци, така и от хладилници, телевизори и гуми на автомобили.

„Вече трети ден се почиства. Техниката работи, осигурени са и допълнителни машини, но чисто технически няма как да стане по-бързо. Трябва да се направят стотици курсове, които да отидат до Депо Костинброд“, каза Богданов.

Според представителя на ВЕЦ „Двоге“ Васил Шуманов - няма как на място да работи повече от един камион, тъй като мостът на централата може да поеме до 50 тона товар. В момента на място има кран, който вдига отпадъците, а камионът ги извозва.

Почистена е около една осма от цялото сметище, добави Шуманов. Според него – трябва да има „разписана процедура“ какво да се прави в такава ситуация, за да не се чака „крайна инстанция да се произнесе“ – Министерския съвет.

Преди три дни стана ясно, че държавният бюджет ще отпусне 220 000 лева за почистването на цялата река Искър от тоновете боклуци, които се събраха след наводненията. Масата от отпадъци е с площ около 10-12 декара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина