9 палуби, 10 VIP-кабини от по 100 кв.м., 2 площадки за кацане на хеликоптери, 20-метров външен плувен басейн, бронирани прозорци и система за противоракетна защита - това са част от впечатляващите екстри на суперяхтата "Луна".

Притежателят на 115-метровия кораб е 64-годишният Фархад Ахмедов, руски милиардер от азербайджански произход, бивш президент на енергийната компания "Нортгаз", бивш член на горната камара на руския парламент и... бивш съпруг на Татяна Ахмедова - жената, която влезе в историята на британското правосъдие с рекордно споразумение за развод в размер на 453 милиона паунда.

Сагата с раздялата на Ахмедови започва още преди двадесет години, но от 2017 г. насам преминава във фаза на тотална война между бившите съпрузи, която включва шумни съдебни битки в Лондон и Дубай. Яхтата "Луна" е най-голямото парче от пъзела за стотици милиони и неслучайно се превърна в деликатен проблем на своя собственик.

Непризнатият развод по руски

Татяна и Фархад Ахмедови сключват брак през 1993 г., от който имат две деца. Отношенията в семейството се смразяват около 2000 г., като майката и синовете се нанасят във фамилната къща в Лондон, а бащата продължава да се занимава с газовия си бизнес в Русия. В същата година Ахмедов подава молба за развод в московски съд, който разтрогва брака в същата година. Съпругата му обаче наема адвокати, които през 2004 г. оспорват законността на руското решение и настояват за анулирането му.

Години по-късно британски съдебен състав излиза с решение, че документите от 2000 г. нямат правна сила. Нещо повече: Татяна и Фархад Ахмедови са поддържали семейни отношения до 2013 г. "във всеки смисъл на това понятие" - прекарвали са заедно почивките си в общата им къща във Франция, споделяли са обща спалня, делили са обща банкова сметка, и т.н.

Кога е настъпил краят на брака, е въпрос от ключово значение при разделянето на общото състояние, а то надвишава милиард в случая на Фархад Ахмедов. През ноември 2012 г. бизнесменът продава 49% от собствеността в "Нортгаз" на НОВАТЕК и получава 1,38 млрд. долара от сделката. Няколко дни по-късно Татяна Ахмедова подава нова официална молба за развод пред съда в Лондон. Опитите за извънсъдебно споразумение се провалят.

Фархад Ахмедов отказва да се яви пред магистратите, защото не желаел да разкрива документи от архивите на "Нортгаз", поискани за експертна оценка на състоянието му. От своя страна, адвокатите на Татяна претендират, че тя има право да получи половината от натрупаното богатство по време на брака, независимо че се е занимавала само с отглеждането на синовете си и не е участвала в бизнеса на своя съпруг.

През май 2017 г. бракоразводното дело приключва със солена сметка: Ахмедов е задължен да подели 41,5% от семейното състояние с бившата си жена.

В сумата, която съдът присъжда на Татяна Ахмедова, влизат жилищни сгради във Франция и Великобритания, автомобил Aston Martin и колекция от произведения на съвременното изкуство за около 90,5 млн. паунда. Фархад Ахмедов сравнява съдебното решение с "парче тоалетна хартия" и предупреждава, че няма да плати нито цент. Той посочва, че още след "руския" си развод през 2000 г. е оставил британското си имение за 20 млн. паунда на Татяна, както и че в продължение на години е харчил милиони за издръжката й "в качеството на майка на две от моите деца".

Да кацнеш на "Луна"

Истинските проблеми на Ахмедов започват в момента, в който съдът в Лондон постановява запор върху яхтата "Луна", която бизнесменът купува през 2014 г. за 492 милиона долара след сделка с Роман Абрамович. Обезпечителната мярка е поискана заради отказа му да изплати обезщетението по бракоразводното дело. Английският съд посочва, че Ахмедов е направил опит да укрие собствеността си върху кораба чрез схема с прехвърляне между група компании, а междувременно е преместил яхтата в Дубай с надеждата, че Обединените арабски емирства няма да приложат британското съдебно решение.

През април 2018 г. "Луна" обаче е задържана на пристан от властите в Дубай. Ахмедов обжалва решението по силата на ислямското законодателство в ОАЕ, като се позовава на принадлежността си към мюсюлманското вероизповедание. Адвокатите му твърдят, че "той предпочита да види как яхтата гние под дубайската жега, отколкото да бъде предадена на Татяна".

Няколко месеца по-късно първоинстанционният съд в емирството признава правата на Ахмедов върху "Луна" и разрешава връщането й под негов контрол. От своя страна, той завежда иск срещу бившата си съпруга за компенсиране на материални и морални вреди в размер на 115 млн. долара. Оттогава досега адвокатите на Татяна Ахмедова обжалват решението пред местните съдилища, но без успех. Преди дни Апелативният съд на Дубай е постановил, че английското право, което се базира на принципа за споделеното състояние на съпрузите, противоречи на политиката на ОАЕ и на правилата на ислямския шариат.

Адвокатите на Ахмедова са готови да продължат битката пред касационната инстанция, за да възстановят обезщетението от развода. Британската кантора Burford e вложила 18 млн. паунда в усилията да върне парите, дължими от Фархад Ахмедов, в замяна на правото да получи около 30% от възстановените суми. До момента Татяна Ахмедова е получила само 5 млн. паунда от бившия си съпруг.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024