По-малко политика във Facebook, повече проблеми за новинарските медии Снимка: © Getty Images

Facebook готви нова промяна в алгоритмите си, която ще намали значително показването на публикации с политическо съдържание в News Feed-а на потребителите.

Плановете за ограничаване на политическите новини бяха анонсирани първо от сайта Axios във вторник, а малко по-късно новината беше потвърдена и официално от социалната мрежа.

Промените биха могли да засегнат трафика на онлайн-медиите, в чието споделено съдържание преобладават политическите новини.

Първите мерки в тази посока бяха въведени още през февруари 2021, но само за някои групи потребители в Канада, Индия, Бразилия и САЩ. Сега към тях ще се добавят и още държави.

"Наблюдаваме положителни резултати от тестовете, които трябваше да отговорят на коментарите от хората, желаещи да виждат по-малко политическо съдържание в своя News Feed. В резултат на това планираме да разширим обхвата на тестовете ни на територията на Коста Рика, Швеция, Испания и Ирландия", се казва в информацията на Facebook.

Компанията ще промени и модела, по който политическите публикации ще получават по-широка видимост.

Акцентът вече няма да се поставя върху това дали статията събира голям брой публични коментари и споделяния, а дали провокира негативни вътрешни реакции от страна на потребителите (например - докладване на определени публикации за нарушения или изключването им от индивидуалния News Feed).

Този модел би довел до ограничаване на публикациите с крайно пристрастно съдържание, което лесно може да достигне до масова публика заради натрупване на множество гневни коментари и споделяния от критици.

"Промените може да направят политическите разговори във Facebook малко по-скучни и не чак толкова токсични", пише Nieman Lab в коментар по темата.

От години Facebook е подлагана на критики заради неспособността да се справи с разпространителите на фалшиви и подвеждащи публикации, свързани с актуални събития или предизборни кампании. Компанията твърди, че политическите статуси и новини представляват само около 6% от пълния обем информация, която се публикува в платформата.

Въпросът, който остава без отговор, е колко широко е разбирането за "политическо" съдържание при модераторите на социалната мрежа. Критиците на този ход предупреждават, че в крайна сметка може да пострадат издатели и общности, които търсят публичност за социални каузи като климатичните промени, борбата срещу расизма и дискриминацията на малцинствата, и др.

"Знаем, че тези промени ще засегнат съдържанието, което се отнася до обществените теми в по-широк смисъл, както и че издателите може да установят отражение върху трафика си. Затова планираме постепенно и методично прилагане на тестовете, но запазете увереност и очаквайте обявяването на разширяването им в следващите месеци", се казва в съобщението на Facebook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024