Борбата за "по-малко туризъм, повече живот" в Испания продължава с протести Снимка: © Getty Images

Това лято Майорка преживява туристически бум с рекорден брой посетители, които препълват плажовете, хотелите и заведенията в града. Местата за паркиране са оскъдни, а всеки сантиметър от плажа е толкова зает, че ако оставите шезлонга си за твърде дълго, вещите ви безцеремонно ще бъдат изхвърлени, за да се освободи място за някой от дългата опашка от чакащи да плажуват.

Такава обстановка описва репортерът на BBC в свой репортаж от най-големия остров на Испания. Този масов туризъм обаче създава редица трудности за местните жители на Майкорка, като най-вече води до поскъпване на разходите за живот.

Един от тези потърпевши е 31-годишната майка Соня Руис, с която журналистът от британската медия се среща. Тя споделя, че е принудена да напусне апартамента си, а намирането на ново жилище се оказва невъзможно.

"Всеки ден търся и всеки ден наемите става по-високи. Дори спирам хората на улицата и ги питам дали отдават нещо, защото наближава денят, в който ще трябва да напусна апартамента си, и просто виждам как аз и синът ми ще сме бездомни, защото няма абсолютно нищо", казва жената.

Соня и партньорът ѝ са разделени, но са принудени да живеят заедно, защото поотделно не могат да си позволят разходите за наем на жилище, въпреки че вземат заплата от по 2400 евро на месец.

Подобно на хиляди жители на Майорка, Соня ще протестира този уикенд срещу разрастването на туризма на острова, който се счита за основния фактор за рязкото поскъпване на жилищата. Активисти твърдят, че огромните разходи в този сектор се дължат на нарастващия брой къщи и апартаменти, които се купуват от чужденци или се отдават под наем на туристи за летния период.

Тази неделя в Палма де Майорка се очаква нов протест срещу масовия туризъм, свикан от организацията "По-малко туризъм, повече живот". Той ще се проведе под надслов "Променяме курса: да поставим граници на туризма".

Митинги са планирани и на други части от Балеарските острови. Балеарските острови са част от Испания и се състоят от двата големи острова Майорка и Менорка, архипелага Питиуски острови (Ибиса и Форментера), както и множество по-малки.

Преди седмици около 10 хил. души излязоха по улиците в Палма с лозунги като "Майорка не се продава!". По данни на организаторите участващите са били още повече - близо 25 хил.

С развитието на горещите туристически точки в Испания през десетилетията дебатът дали милионите посетители носят повече проблеми, отколкото ползи, се е засилил. Тази година обаче гневът на много от местните достигна нови нива. Недоволство има и в други испански туристически дестинации като Малага и Барселона, където посетителите дори бяха пръскани с водни пистолети.

За район като Майорка обаче туризмът е жизненоважен. Този сектор представлява 45% от икономическата продукция на острова.

Националният статистически институт на Испания съобщава, че през миналата година 14,4 млн. чуждестранни граждани са посетили Балеарските острови, от които Майорка е най-големият, следван от Менорка и Ибиса. Институтът твърди, че броят на чуждестранните посетители на архипелага се е увеличил с 9,1 % в сравнение с 2022 г., а правените от тях разходите са нараснали още повече - с 16.4%.

Туристическият бранш е против всякакви ограничения, свързани с отрасъла, но протестиращите се оплакват, че само малцина в действителност имат полза от туризма, докато огромното мнозинство получава работа с ниски заплати в същия този сектор, които не са достатъчни, за да плащат все по-скъпите имоти.

Освен това задръстванията, шумът и мръсотията са фактори, които допълнително тревожат местните. Затова се очаква масовите протести в различни испански точки да продължат.

До края на май близо 33,2 милиона чуждестранни туристи вече са посетили Испания, която е с население от 48 милиона души. Прогнозите показват, че до края на годината може да има 91 милиона летовници, което ще донесе около 125 милиарда евро в испанската хазна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024