Снимка: © Unsplash

Германия планира да намали данъците за хората, работещи от вкъщи по време на пандемията, с до 600 евро на година. Правителството обяви, че смята да предприеме мярката, за да покрие завишените разходи за отопление, електричество и други разноски на своите граждани, които не работят в офиса.

От коалицията на канцлера Ангела Меркел съобщиха, че планът ще позволи на работещите от дома си да намалят данъчната сметка с по 5 евро на ден, а максимум тя да спадне с до 600 евро на годишна база, предадоха TheLocal.de и AFP.

Очаква се мярката да бъде одобрена от парламента през декември. Финансовият министър Олаф Шолц я нарече „добра за служителите“ и каза, че не представлява „голямо финансово предизвикателство за германската държава“.

По данни на Института за икономически изследвания Ifo – около 56% от германците могат потенциално да работят временно от дома си.

Законът в страната гласи, че данъчното облекчение за работещите от вкъщи важи само за домакинствата, които използват една от стаите си за офис. Но милиони служители се оплакаха, че за да спрат евентуалното разпространение на инфекцията в собствения си дом, са трансформирали в работно място целите си апартаменти или къщи. Затова поискаха правилата за данъчни облекчения да бъдат смекчени.

Данъчният съветник на Християнсоциалистическия съюз, който е в коалиция с партията на Меркел – Себастиан Брем, призна, че съществуващият данъчен закон вече не отговаря на съвременната реалност, в която на почти всеки му се налага да работи от дома. А данъчните облекчения са един „гъвкав отговор“ на проблема, сподели той пред AFP.

Това, което остава като основен въпрос за разрешаване, е дали евентуалното данъчно облекчение ще бъде включено в тези 1000 евро намаление на данъците, които всеки германски служител получава на година за разходи за транспорт, дрехи за работа и други разноски.

Министърът на труда Хубертус Хайл имаше планове да гарантира на хората поне 24 дни в годината работа от вкъщи, но отстъпи от тази мярка и смята, че служителите трябва да разполагат с повече права и възможност да подават заявления за повече часове „home office“, предвид разпространението на пандемията.

Германия е отчела над 1 милион случая на Covid-19 от началото на епидемията, а смъртните случаи там са повече от 16 хиляди. В последните две седмици страната отчита 304 инфекции на 100 хиляди от населението, сочат данните на ECDC. А смъртните случаи са 9,5 на 100 хиляди души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2