По пантофи под кандилото

"Харесвате ли днешното крайно технологизирано време, в което говорим, че изкуственият интелект ще измести човека? Време, в което ще завладяваме Марс и ще търсим други същества?..."

Този внезапен въпрос на Кристина Патрашкова отеква между четирите стени на кабинета на Иван Гешев.

Богородица, Христос и двама мустакати възрожденци се споглеждат над огледалните ѝ очила и двата реда перли, докато журналистката търси верния въпрос на отговора "42".

Обстановката предразполага към дълбок размисъл за живота, Вселената и всичко останало.

На педя над главата на Патрашкова гори запалено кандило, окачено със синджирчета на тавана. "Аз съм светлината на света", се чете върху иконата зад гърба ѝ.

По первазите наоколо са подредени декоративни саби. Стара пушка е подпряна в ъгъла и обещава да гръмне в трето действие.

Главната редакторка на в. "Филтър" (екс-"Уикенд", екс-"Галерия") тъкмо е приключила прегледа на трендинг-темите в TikTok за Гала, преди да потъне в меката мебел на терена на Гешев.

Интериорът на офиса е рязко изключение от светския дух на Съдебната палата и напомня повече на православен антиквариат, отколкото на работно помещение - но очевидно има ефект върху посетителите.

До 30-ата минута от престоя под горящия фитил журналистката е успяла да зададе трите най-важни въпроса от лексикона: Как се чувствате?, Какви са планове Ви за бъдещето? и Имате ли пристрастия извън правото, г-н Гешев?

Конспектът за съдебната власт и без това е изчерпан. И Патрашкова, и Народното събрание получават един и същи отговор на въпросите за напредъка по разследването за снимките с чекмеджето в спалнята на Бойко Борисов - в стил "Не съм запознат и не съм длъжен да знам".

Иван Гешев е доволен, че е запорирал милиард и половина евро "на богати хора". Исканията за оставката му вече не провокират нищо повече от лека досада. Стига му тая награда, че има "много добри професионални, в някаква степен лични отношения с г-жа Кьовеши", каквото и да означава това.

Готов да признае само една грешка - "непремереност на действията" при нахлуването в президентството през лятото на 2020 г., но не и "незаконосъобразност". Няма коментар по една подробност от пейзажа: че и тримата разследвани по случая успяха да осъдят МВР за незаконен арест, а прокуратурата изгуби две дела на първа инстанция по жалби за забавено разследване. Две години след показната акция казусът още не е стигнал до съдебна фаза, камо ли до присъда.

От онзи момент общественото доверие в Иван Гешев тръгна безалтернативно надолу, достигайки едноцифрени процентни стойности - в обратна пропорция на растящия брой икони, пушки, ножове, църковна утвар и портрети на войводи в кабинета му. И все пак няма сила, която да отмести "инструмента на Господ" от правото дело, поне докато не изтече 7-годишният му мандат.

Иначе от въпросите "На какво учите децата си", "Каква е представата Ви за щастие" и т.н. лесно ще влезете в матрицата на Гешев. Ще научите, че главният прокурор отглежда йоркширски териер едновременно с кане корсо. Че се вижда често с приятелите от училище, но от две години не излиза по заведения. Че е раздвоен по отношение на "технологизираното време". И други размисли от висок обществен интерес.

Да, липсва фундаменталният въпрос на Валерия Велева "Усещате ли тежестта на кръста", за да бъде завършен цикълът по пантофи. Но и без това времето изтича - а всички са доволни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024