По-силен и по-бърз: Сгъваемият Huawei Mate Xs

Huawei представи новия си модел на сгъваем телефон - Mate Xs. Устройството идва една година след премиерата на първия Mate X, като има сходен външен вид, но китайският производител е подобрил издръжливостта на екрана, променил е механизма на сгъване и го е снабдил с по-бърз процесор Kirin 990.

За разлика от Mate X, който се предлагаше само в Китай, новото устройство ще бъде пуснато и на някои световни пазари през март, като ще се предлага на цена от 2499 евро/2095 паунда.

Новината при Mate Xs e свързана с новата структура на екрана - Huawei твърдят, че са постигнали още по-добра устойчивост благодарение на слепването на два полиамидни филма с прозрачно лепило върху гъвкав OLED-дисплей. Последният пласт от екрана е по-мека полимерна материя, която свързва екрана с основното тяло на телефона. За разлика от новия сгъваем модел на Samsung Galaxy Z Flip, устройството на Huawei не ползва стъкло за производството на екрана си.

Китайската компания е подобрила и механиката на сгъване на двете "крила" на корпуса, така че Mate Xs да разтваря по-плавно и устойчиво в сравнение с първия модел Х.

В затворено положение Mate Xs показва 6,6-инчов екран с допълнителен по-малък 6,48-инчов "гръб". При отварянето му се появява големият 8-инчов екран, сравним по размери с таблет. Размерът на екрана не се различава от този на Mate X.

Чипът на Xs e Kirin 990 и е с вграден 5G-модем.Телефонът може да ползването на две SIM-карти както за 4G, така и за 5G. Интерфейсът позволява едновременното показване на три приложения, позиционирани в двете крила и в центъра на екрана. Едно и също приложение може да бъде отворено в два паралелни прозореца.

Проблемът на Huawei e, че все още няма право да използва приложения и услуги на Google и няма достъп до Google Play Store. Mate Xs работи върху последната версия на Android, тъй като операционната система е с отворен код, но ползва фирмените мобилни услуги вместо тези на Google.

Mate Xs е с 8 GB RAM и 512 GB памет за съхранение на файлове. Батерията и хардуерът на камерите не са променени в сравнение с Mate X - моделът от 2020 г. също ще има 4500 mAh заряд и поддържа технологията за бързо безжично зареждане на Huawei.

Телефонът има 40-мегапикселов SuperSensing Wide обектив, 8 MP телеобектив, 16MP широкоъгълна камера и Timе-of-Flight камера, засичаща триизмерна дълбочина на изображението. Huawei си партнират с Leica в производството на камерите.

Премиерата на Mate Xs беше заснета в Барселона, където трябваше да се проведе годишното издание на Mobile World Congress. Четиридневното събитие беше отменено само две седмици по-рано заради опасенията от разпространение на новия коронавирус.

Въпреки това Huawei не се отказаха от предварително планираната си презентация, която е записана в едно от изложбените помещения в Барселона и беше излъчена в YouTube един ден след заснемането.

Преди представянето на новото устрoйство главният изпълнителен директор на компанията Ричард Ю обяви, че Huawei е постигнал 18% годишен ръст през 2019 г. с прогнозни приходи от продажби в размер на 850 млрд. китайски юана (малко над 111 млн. евро), въпреки политическите проблеми, които компанията претърпя заради конфликта между Китай и САЩ.

Huawei е на второ място по дял на световния пазар на смартфоните, с над 240 млн. доставки за изминалата година. Компанията регистрира най-висок ръст при доставките на персонални компютри, безжични аудиотехнологии и wearable аксесоари. Китайският гигант продължава да влага значителни средства за научни изследвания и разработки, като прогнозната стойност на тези разходи за 2019 г. е над 15 милиарда евро, т.е. малко повече от инвестициите в R&D на Samsung и Microsoft. Huawei ще разчита на 5G смартфоните си за задвижване на ръста през 2020 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Huawei Mate X3 - златното сечение между дизайн и функционалност

Да направиш тънък, лек и красив сгъваем телефон, който да не прилича на сандвич, със сигурност не е проста задача

19:21 - 31.05.2023

Домът на киното си търси нов стопанин

Казусът за съдбата на Дома на киното привлече вниманието и на депутати в парламента

18:43 - 31.05.2023

Прокуратурата повдига обвинения на кмета на Варна Иван Портних

Иван Портних е привикан от Окръжна прокуратура във Варна като обвиняем по два казуса

17:48 - 31.05.2023

Гигантски гумени патета плават в Хонконг

Запознайте се с проекта на холандския творец Флорентин Хофман отблизо

17:39 - 31.05.2023

Петков се яви на разпит в прокуратурата, въпреки че ѝ няма "голямо доверие" (Обновена)

Петков е бил разпитван за разпространения от Радостин Василев запис на заседанието на ПП

16:59 - 31.05.2023

Петьо Петров - Еврото е издирван по обвинения в принуда и незаконни записи

Прокуратурата издирва Пепи Еврото, за да го обвини в принуда и правене на незаконни записи

16:04 - 31.05.2023

Ясен Тодоров остава зам.-директор на НСлС: Главният прокурор назначавал и чистачките в Следствието

Прокурорската колегия на ВСС отказа да разгледа искането за отстраняване на Ясен Тодоровс

15:58 - 31.05.2023