Победителите на Софийския маратон хванати с допинг Снимка: © Ладислав Цветков, bTV

Проведеното в началото на октомври 37-о издание на Софийския маратон бе едно от най-силните по отношение на резултатите в цялата история на състезанието. Но малко над месец след надпреварата стана ясно, че победителите при мъжете и жените са дали положителна проба за допинг.

Мароканецът Йозеф Сбай и украинката Виктория Хапилина са с временно спрени права заради наличието на рекомбинантен еритропоетин в дадените в София проби, обявиха от Съюза по интегритет в леката атлетика.

Софийският маратон е с "бронзов етикет" от Световната федерация по лека атлетика и като такъв е част от програмата за интегритет в шосейното бягане.

Тази година голяма част от маратоните по цял свят бяха отменени заради пандемията от COVID-19, а това доведе до много силно присъствие от елитни бегачи на състезанието у нас.

Украинката Хапилина дори записа най-доброто постижение при дамите в историята на надпреварата с време от 2:27:59 часа, завършвайки пред кенийките Джебет Наом и Синтия Косгей.

При мъжете пък финалът бе доста любопитен като Сбай и сънародникът му Радуан Нуини завършиха хванати за ръце. Все пак фотофинишът показа, че Сбай е преминал финалната линия по-рано. Той постави рекорд на трасето след 2:13:03 часа.

За титлите си Сбай и Хапилина взеха по общо 9 хиляди лева от наградния фонд. Сега обаче тези суми най-вероятно ще трябва да бъдат върнати, а рекордите заличени. Двамата все пак имат правото да обжалват. EPO е един от популярните забранени вещества в спорта като печалната си слава придоби най-вече с широкото използване в колоезденето и най-яркият пример на Ланс Армстронг.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024