Почеркът на Васил Левски вече ще може да се използва в дигитална форма като самостоятелен стилизран шрифт. 

Автор на проекта е Стефан Пеев (собственик на издателство "Контекст"), който работи по идеята си в продължение на 5 години. 

Това е първият в България дигитализиран шрифт на историческа личност. 

"В културите на кирилицата вече са налице дигитални възстановки на почерците на Пушкин, на Гогол, на Тесла. До този момент ние нямахме нито една възстановка, за съжаление. Надявам се това да е едно добро начало и да има продължение. 

Невъзможно е да реализираш подобен проект, без да се постараеш да почувстваш диханието на човека, чийто почерк се стремиш да възпроизведеш. Почеркът е много сложен графичен ансамбъл от множество елементи, които изразяват нашата непосредствена личност и вътрешния ни свят - начина, по който не само сме обучени, но и сами себе си развиваме в бъдещето", казва Пеев при представянето на шрифта. 

Той е свободно достъпен и може да се получи през сайта на Националната картова и платежна схема, които подкрепят проекта на Пеев. 

Идеята на дигитализацията на шрифта на исторически личности е да се подпомогне съхраняването на тяхното наследство в съвремието. 

"Инициативата има за цел не само да комуникира дигиталния почерк на Васил Левски сред българското общество, но и да доближи модерния човек до духа на Апостола", казват авторите на идеята.

Стефан Пеев сравнява работата си като типограф като задачата на актьор, който се вдъхновява от образа на героя си. 

Той посочва, че Васил Левски е имал "един от най-чистите и виртуозни почерци от известните ни революционери - почерк, който изразява отдаденост, методичност и постоянство". 

Илюстраторът Кирил Златков описва почерка на Левски като "силен и овладян характер с много интересна и богата вътрешна динамика, излизаща извън стандартния канцеларски краснопис". 

"Сравнително ниската височина на редовните букви създава ясен силует на думите и редовете, а ритмичните и динамични горни дължини, излизащи в щедрите междуредия придават изтънчен и емоционален калиграфски вид на почерка. Това е много добре отразено в шрифта на Стефан Пеев. И в оригиналния почерк на Левски, и в дигиталния шрифт правят впечатление изключително красивите калиграфски форми на повечето главни букви, особено А, Б, В, Г, К, П и Р", пише той в своя рецензия за авторския проект.

Шрифтът, създаден на основата на почерка на Левски, съдържа начертания на всички главни и малки кирилски букви, арабски цифри, препинателни знаци, както и начертания на ограничено количество лигатурни свързвания и вариации на букви.

Проектът остава отворен за развитие и усъвършенстване. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Освободете лицето ѝ": Журналисти носят маски в ефир в подкрепа на жените водещи от Афганистан

Кампанията #FreeHerFace е в знак на протест срещу нов закон на талибаните, дискриминиращ жените

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна