Почеркът на Васил Левски вече ще може да се използва в дигитална форма като самостоятелен стилизран шрифт. 

Автор на проекта е Стефан Пеев (собственик на издателство "Контекст"), който работи по идеята си в продължение на 5 години. 

Това е първият в България дигитализиран шрифт на историческа личност. 

"В културите на кирилицата вече са налице дигитални възстановки на почерците на Пушкин, на Гогол, на Тесла. До този момент ние нямахме нито една възстановка, за съжаление. Надявам се това да е едно добро начало и да има продължение. 

Невъзможно е да реализираш подобен проект, без да се постараеш да почувстваш диханието на човека, чийто почерк се стремиш да възпроизведеш. Почеркът е много сложен графичен ансамбъл от множество елементи, които изразяват нашата непосредствена личност и вътрешния ни свят - начина, по който не само сме обучени, но и сами себе си развиваме в бъдещето", казва Пеев при представянето на шрифта. 

Той е свободно достъпен и може да се получи през сайта на Националната картова и платежна схема, които подкрепят проекта на Пеев. 

Идеята на дигитализацията на шрифта на исторически личности е да се подпомогне съхраняването на тяхното наследство в съвремието. 

"Инициативата има за цел не само да комуникира дигиталния почерк на Васил Левски сред българското общество, но и да доближи модерния човек до духа на Апостола", казват авторите на идеята.

Стефан Пеев сравнява работата си като типограф като задачата на актьор, който се вдъхновява от образа на героя си. 

Той посочва, че Васил Левски е имал "един от най-чистите и виртуозни почерци от известните ни революционери - почерк, който изразява отдаденост, методичност и постоянство". 

Илюстраторът Кирил Златков описва почерка на Левски като "силен и овладян характер с много интересна и богата вътрешна динамика, излизаща извън стандартния канцеларски краснопис". 

"Сравнително ниската височина на редовните букви създава ясен силует на думите и редовете, а ритмичните и динамични горни дължини, излизащи в щедрите междуредия придават изтънчен и емоционален калиграфски вид на почерка. Това е много добре отразено в шрифта на Стефан Пеев. И в оригиналния почерк на Левски, и в дигиталния шрифт правят впечатление изключително красивите калиграфски форми на повечето главни букви, особено А, Б, В, Г, К, П и Р", пише той в своя рецензия за авторския проект.

Шрифтът, създаден на основата на почерка на Левски, съдържа начертания на всички главни и малки кирилски букви, арабски цифри, препинателни знаци, както и начертания на ограничено количество лигатурни свързвания и вариации на букви.

Проектът остава отворен за развитие и усъвършенстване. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ