Почеркът на Левски вече е достъпен като безплатен дигитален шрифт

Почеркът на Васил Левски вече ще може да се използва в дигитална форма като самостоятелен стилизран шрифт.

Автор на проекта е Стефан Пеев (собственик на издателство "Контекст"), който работи по идеята си в продължение на 5 години.

Това е първият в България дигитализиран шрифт на историческа личност.

"В културите на кирилицата вече са налице дигитални възстановки на почерците на Пушкин, на Гогол, на Тесла. До този момент ние нямахме нито една възстановка, за съжаление. Надявам се това да е едно добро начало и да има продължение.

Невъзможно е да реализираш подобен проект, без да се постараеш да почувстваш диханието на човека, чийто почерк се стремиш да възпроизведеш. Почеркът е много сложен графичен ансамбъл от множество елементи, които изразяват нашата непосредствена личност и вътрешния ни свят - начина, по който не само сме обучени, но и сами себе си развиваме в бъдещето", казва Пеев при представянето на шрифта.

Той е свободно достъпен и може да се получи през сайта на Националната картова и платежна схема, които подкрепят проекта на Пеев.

Идеята на дигитализацията на шрифта на исторически личности е да се подпомогне съхраняването на тяхното наследство в съвремието.

"Инициативата има за цел не само да комуникира дигиталния почерк на Васил Левски сред българското общество, но и да доближи модерния човек до духа на Апостола", казват авторите на идеята.

Стефан Пеев сравнява работата си като типограф като задачата на актьор, който се вдъхновява от образа на героя си.

Той посочва, че Васил Левски е имал "един от най-чистите и виртуозни почерци от известните ни революционери - почерк, който изразява отдаденост, методичност и постоянство".

Илюстраторът Кирил Златков описва почерка на Левски като "силен и овладян характер с много интересна и богата вътрешна динамика, излизаща извън стандартния канцеларски краснопис".

"Сравнително ниската височина на редовните букви създава ясен силует на думите и редовете, а ритмичните и динамични горни дължини, излизащи в щедрите междуредия придават изтънчен и емоционален калиграфски вид на почерка. Това е много добре отразено в шрифта на Стефан Пеев. И в оригиналния почерк на Левски, и в дигиталния шрифт правят впечатление изключително красивите калиграфски форми на повечето главни букви, особено А, Б, В, Г, К, П и Р", пише той в своя рецензия за авторския проект.

Шрифтът, създаден на основата на почерка на Левски, съдържа начертания на всички главни и малки кирилски букви, арабски цифри, препинателни знаци, както и начертания на ограничено количество лигатурни свързвания и вариации на букви.

Проектът остава отворен за развитие и усъвършенстване.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023