На 92-годишна възраст почина Иван Станчов - един от доайените на българската дипломация, бивш посланик на България във Великобритания от 1991 до 1994 г. и министър на външните работи в служебния кабинет на Ренета Инджова от 1994-1995 г.

Станчов е роден в семейство на дипломати - баща му Иван Станчов е работил в МВнР от 1928 до 1945 г., а дядо му Димитър Станчов е бил дипломатически агент на България в Румъния, Австро-Унгария и Русия, служил е като външен министър и за кратко оглавява българското правителство през 1907 г.

Семейството на Иван Станчов емигрира в САЩ след установяването на комунистическия режим в България. Той служи в Американската армия (в Българската рота в Германия). Работи за Ай Би Ем в Ню Йорк, Рио де Жанейро и Париж, където заема мениджърски постове в отделите за маркетингови проучвания и продажби. Вицепрезидент е на корпорациите ИТЕЛ и Сторидж Текнолъдж в Лондон.

През 1980г. започва самостоятелен бизнес, като основава компания, занимаваща се с информационни технологии – Креста Маркетинг. След политическите и икономически промени в Централна и Източна Европа през 1990г. се завръща в България за пръв път след 47 години.

През 1996 г. Станчов създава и центъра за помощ на деца със специални нужди "Карин дом" във Варна, който продължава да работи и до днес.

"На деветдесет и две години си отиде слънчевият Иван Станчов, министър на външните работи в служебното правителство през 1994 г., първият ни некомунистически посланик във Великобритания след войната. Потомък на виден български род, Иван (или Джони, както често го наричахме) бе изтъкнат член на българската емиграция, член на Свободния български център. Когато стана минстър по негова идея имах честта да го наследя като посланик в Лондон. Беше сърдечен, чаровен, елегантен, храбър, благороден и щедър човек, истински приятел, много го обичах. Сега е на небето при един друг голям българин, братовчед си Дими Паница. Дълбок поклон", пише дипломатът Стефан Тафров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена