На 92-годишна възраст почина Иван Станчов - един от доайените на българската дипломация, бивш посланик на България във Великобритания от 1991 до 1994 г. и министър на външните работи в служебния кабинет на Ренета Инджова от 1994-1995 г.

Станчов е роден в семейство на дипломати - баща му Иван Станчов е работил в МВнР от 1928 до 1945 г., а дядо му Димитър Станчов е бил дипломатически агент на България в Румъния, Австро-Унгария и Русия, служил е като външен министър и за кратко оглавява българското правителство през 1907 г. 

Семейството на Иван Станчов емигрира в САЩ след установяването на комунистическия режим в България. Той служи в Американската армия (в Българската рота в Германия). Работи за Ай Би Ем в Ню Йорк, Рио де Жанейро и Париж, където заема мениджърски постове в отделите за маркетингови проучвания и продажби. Вицепрезидент е на корпорациите ИТЕЛ и Сторидж Текнолъдж в Лондон.

През 1980г. започва самостоятелен бизнес, като основава компания, занимаваща се с информационни технологии – Креста Маркетинг. След политическите и икономически промени в Централна и Източна Европа през 1990г. се завръща в България за пръв път след 47 години.

През 1996 г. Станчов създава и центъра за помощ на деца със специални нужди "Карин дом" във Варна, който продължава да работи и до днес. 

"На деветдесет и две години си отиде слънчевият Иван Станчов, министър на външните работи в служебното правителство през 1994 г., първият ни некомунистически посланик във Великобритания след войната. Потомък на виден български род, Иван (или Джони, както често го наричахме) бе изтъкнат член на българската емиграция, член на Свободния български център. Когато стана минстър по негова идея  имах честта да го наследя като посланик в Лондон. Беше сърдечен, чаровен, елегантен, храбър, благороден и щедър човек, истински приятел, много го обичах. Сега е на небето при един друг голям българин, братовчед си Дими Паница. Дълбок поклон", пише дипломатът Стефан Тафров. 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление

Служебният проектобюджет 2022 изненада неприятно партиите в 47 НС

ДБ обвини финансовия министър Валери Белчев, че залага разходи, които не са одобрени от бъдещия кабинет