Почина бившият посланик и външен министър Иван Станчов

На 92-годишна възраст почина Иван Станчов - един от доайените на българската дипломация, бивш посланик на България във Великобритания от 1991 до 1994 г. и министър на външните работи в служебния кабинет на Ренета Инджова от 1994-1995 г.

Станчов е роден в семейство на дипломати - баща му Иван Станчов е работил в МВнР от 1928 до 1945 г., а дядо му Димитър Станчов е бил дипломатически агент на България в Румъния, Австро-Унгария и Русия, служил е като външен министър и за кратко оглавява българското правителство през 1907 г.

Семейството на Иван Станчов емигрира в САЩ след установяването на комунистическия режим в България. Той служи в Американската армия (в Българската рота в Германия). Работи за Ай Би Ем в Ню Йорк, Рио де Жанейро и Париж, където заема мениджърски постове в отделите за маркетингови проучвания и продажби. Вицепрезидент е на корпорациите ИТЕЛ и Сторидж Текнолъдж в Лондон.

През 1980г. започва самостоятелен бизнес, като основава компания, занимаваща се с информационни технологии – Креста Маркетинг. След политическите и икономически промени в Централна и Източна Европа през 1990г. се завръща в България за пръв път след 47 години.

През 1996 г. Станчов създава и центъра за помощ на деца със специални нужди "Карин дом" във Варна, който продължава да работи и до днес.

"На деветдесет и две години си отиде слънчевият Иван Станчов, министър на външните работи в служебното правителство през 1994 г., първият ни некомунистически посланик във Великобритания след войната. Потомък на виден български род, Иван (или Джони, както често го наричахме) бе изтъкнат член на българската емиграция, член на Свободния български център. Когато стана минстър по негова идея имах честта да го наследя като посланик в Лондон. Беше сърдечен, чаровен, елегантен, храбър, благороден и щедър човек, истински приятел, много го обичах. Сега е на небето при един друг голям българин, братовчед си Дими Паница. Дълбок поклон", пише дипломатът Стефан Тафров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024