Почина Джеймс Пардю - бившият посланик на САЩ, който атакуваше корупцията в България докрай

Бившият американски посланик в България Джеймс Пардю е починал на 77-годишна възраст. Дипломатът оглавяваше мисията на САЩ в София между 2002 и 2005 г., в периода, в който страната стана член на НАТО и завърши преговорния процес за присъединяване към ЕС. До края на живота си Пардю остана ангажиран с проблемите на сигурността в България, като критикуваше много остро разпространението на корупцията по високите етажи на властта.

Една от последните му коментарни статии, посветена на България, призоваваше ЕС да подкрепи гражданските протести срещу правителството на Бойко Борисов и посочваше, че бившият премиер е "преминал точка, от която няма връщане".

"Това е и система, която потиска личната инициатива, заглушава медиите и отблъсква чуждите инвестиции. Тя подтиква младите българи да напускат своята страна, за да потърсят бъдещето си в по-отворени и демократични общества навън", пишеше Пардю.

Джеймс Пардю: Борисов премина точка, от която няма връщане

В края на 2019 г. малко след срещата на Бойко Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп, Джеймс Пардю отново напомни, че корупционният проблем на България не само не се решава, а се задълбочава през последните години, което представлява заплаха за демокрацията.

"Мисля, че дипломацията е нещо повече от това да се изтъква непрекъснато положителен имидж на определена страна. Ако има проблеми, те трябва да се решават. Трябва да се изговарят прямо и честно. Независимо от критиките ми, аз много обичам България, народа ѝ, историята, културата, характера ѝ. Отправям тези критики, защото искам България да бъде по-добро място, а не заради самата критика. Защото за мен България е чудесна и с голямо бъдеще пред себе си като демократична страна.

Смятам, че България още е в процес на преход и че това може да отнеме още години. Но тя продължава да е пропита с корупция. Особено ме тревожи липсата на свобода на медиите. Положението не беше перфектно, когато бях у вас. Но все пак имаше конкуренция и правителствените представители се държаха отговорно. Не се стигаше до съдебни дела, но поне корупцията излизаше наяве. Това вече го няма. Медиите са подчинени. Аз просто го изговарям гласно и ще продължавам да го правя, ако е необходимо", казваше той в интервю за БНР.

Пардю е бивш офицер от американското разузнаване и бивш зам.-помощник генерален секретар на НАТО по оперативното и кризисно управление. Работил е с администрациите на Бил Клинтън и Джордж Буш, като има участие в миротворческия процес в Босна, Косово и Македония.

Кариерата му като военен продължава 28 години, като преминава през мисии във Виетнам, Турция, Япония и Германия. Носител е на множество награди за заслуги към армията.

Джеймс Пардю е починал на 2 юни 2021 г. - в деня, в който администрацията на Джо Байдън наложи санкции заради корупционни престъпления на шестима българи, сред които Делян Пеевски, Васил Божков и др.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022