Бившият американски посланик в България Джеймс Пардю е починал на 77-годишна възраст. Дипломатът оглавяваше мисията на САЩ в София между 2002 и 2005 г., в периода, в който страната стана член на НАТО и завърши преговорния процес за присъединяване към ЕС. До края на живота си Пардю остана ангажиран с проблемите на сигурността в България, като критикуваше много остро разпространението на корупцията по високите етажи на властта. 

Една от последните му коментарни статии, посветена на България, призоваваше ЕС да подкрепи гражданските протести срещу правителството на Бойко Борисов и посочваше, че бившият премиер е "преминал точка, от която няма връщане". 

"Това е и система, която потиска личната инициатива, заглушава медиите и отблъсква чуждите инвестиции. Тя подтиква младите българи да напускат своята страна, за да потърсят бъдещето си в по-отворени и демократични общества навън", пишеше Пардю. 

Джеймс Пардю: Борисов премина точка, от която няма връщане

В края на 2019 г. малко след срещата на Бойко Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп, Джеймс Пардю отново напомни, че корупционният проблем на България не само не се решава, а се задълбочава през последните години, което представлява заплаха за демокрацията. 

"Мисля, че дипломацията е нещо повече от това да се изтъква непрекъснато положителен имидж на определена страна. Ако има проблеми, те трябва да се решават. Трябва да се изговарят прямо и честно. Независимо от критиките ми, аз много обичам България, народа ѝ, историята, културата, характера ѝ. Отправям тези критики, защото искам България да бъде по-добро място, а не заради самата критика. Защото за мен България е чудесна и с голямо бъдеще пред себе си като демократична страна.

Смятам, че България още е в процес на преход и че това може да отнеме още години. Но тя продължава да е пропита с корупция. Особено ме тревожи липсата на свобода на медиите. Положението не беше перфектно, когато бях у вас. Но все пак имаше конкуренция и правителствените представители се държаха отговорно. Не се стигаше до съдебни дела, но поне корупцията излизаше наяве. Това вече го няма. Медиите са подчинени. Аз просто го изговарям гласно и ще продължавам да го правя, ако е необходимо", казваше той в интервю за БНР. 

Пардю е бивш офицер от американското разузнаване и бивш зам.-помощник генерален секретар на НАТО по оперативното и кризисно управление. Работил е с администрациите на Бил Клинтън и Джордж Буш, като има участие в миротворческия процес в Босна, Косово и Македония. 

Кариерата му като военен продължава 28 години, като преминава през мисии във Виетнам, Турция, Япония и Германия. Носител е на множество награди за заслуги към армията. 

Джеймс Пардю е починал на 2 юни 2021 г. - в деня, в който администрацията на Джо Байдън наложи санкции заради корупционни престъпления на шестима българи, сред които Делян Пеевски, Васил Божков и др. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Теленор вдига цените на договорите с 3,3% от февруари

А1 още не са обявили дали ще правят индексация само за 2021 г.

Ако се чудите защо хора споделят зелени квадратчета - това е Wordle

Wordle е една от най-популярните игри онлайн от началото на 2022 г. Какво всъщност представлява?

"По всякакви медицински стандарти доц. Мангъров отдавна трябваше да е изключен от БЛС"

Акад. Николай Денков: "Доц. Мангъров изказва твърдения, които не съответстват на медицинските данни"