Почина литературният историк проф. Симеон Хаджикосев

На 79-годишна възраст е починал големият български литературен критик и историк проф. Симеон Хаджикосев. Новината за смъртта му беше съобщена от издателската къща "Персей", която публикуваше неговите изследвания.

Дългогодишният университетски преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" е създател на поредицата от 13 тома "Западноевропейска литература", която обхваща развитието на литературата от началото на Средновековието до първите десетилетия на ХХ век.

Проф. Симеон Хаджикосев е роден през 1941 г., завършва българска филология в Софийския университет и посвещава петдесет години от живота си на преподавателската и научната дейност. От "Персей" напомнят, че той е определян неколкократно за най-любим преподавател на студентите филолози.

Проф. Хаджикосев е полиглот, превеждал е както поезията на средновековни трубадури, така и книгите на съвременни писатели, включително на нобеловия лауреат за литература Патрик Модиано от Франция.

В годините на тоталитаризма той беше един от първите литературни изследователи, които реабилитираха българския символизъм в лицето на Яворов, Дебелянов, Траянов и Лилиев, посочват издателите му. Съпругата му Мария е от рода на Димчо Дебелянов. Семейството има двама синове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024