Почина Пиер Карден - последната легенда на френската висша мода Снимка: © Getty Images

Световно известният моделиер Пиер Карден е починал на 98-годишна възраст в болница в парижкото предградие Ньойи.

Дизайнерът беше смятан за последния представител на великото поколение от златната ера на френската висша мода. Карден е популярен с авангардния си футуристичен стил и разчупването на догмите за модата като индустрия, насочена само към женска аудитория.

Той е сред пионерите на унисекс-стила и е първият висококачествен моделиер, който започва да продава колекции от дрехи и парфюми на по-ниски цени, за да ги направи достъпни за повече потребители. Прави и първата модна линия, предназначена специално за мъже.

Роден с името Пиетро Кардини през 1922 г. в семейството на италиански фермери, които по-късно емигрират във Франция, Пиер Карден създава бизнес империя с глобално присъствие.

Първата му работа е в шивашко ателие още на 14-годишна възраст. През 1944 г. се присъединява към Paquin, където създава костюмите и маските за филма "Красавицата и звярът" на Жан Кокто.

През 1947 г. започва да работи в новооткритото ателие на Кристиан Диор в Париж, а от 1950 г. създава своя собствена компания. Стилът му ще се запомни с абстрактните геометрични форми и въвеждането на нови материи в дизайна на дрехи като винил.

Наред с дизайнери като Андре Куреж и Пако Рабан, Пиер Карден има много голям принос за преоткриването на висшата мода във Франция след Втората световна война.

Карден прави костюми за личности като Салвадор Дали, Рита Хейуърт, Морис Шевалие, Шарлот Рамплинг, Мая Плисецкая и др. Една от най-известните му музи е актрисата Жана Моро, с която живее в продължение на 4 години. Негова партньорка е и Хироко Мацумото - първата японска манекенка, която става лице на модна колекция във Франция.

Във времето на Студената война, през 1981 г. Пиер Карден създава шоурум в Пекин, а през 1987 г. отваря бутик в Москва.

Пиер Карден е и първият дизайнер, чието име се появява под лиценз върху огромно разнообразие от продукти, включително мебели, куфари, слънчеви очила, писалки, и др.

"Аз принадлежа към епохата на хипитата, Сен Жермен де Пре, епохата на Бовоар, Сартр и Греко. Аз съм динозавър и въпреки това съм най-възрастният моделиер начело на своето ателие", казва той в свое интервю през 2004 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024