Почина поетесата Екатерина Йосифова

На 81-годишна възраст почина българската поетеса Екатерина Йосифова.

Тя е автор на редица стихосбирки и книги за деца. Нейните стихотворения са превеждани и публикувани на много езици в антологии и литературни издания в Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Индия, Русия, САЩ и други държави.

Йосифова е родена на 4 юни 1941 г. в Кюстендил. Завършва руска филология в СУ "Св. Климент Охридски", а след това работи като учителка, журналист, редактор и по-късно драматург в Кюстендилския драматичен театър.

Тя е отличена за творчеството си с много награди, като е трикратен носител на Годишните награди за поезия на Съюза на българските писатели - за книгите си "Къща в полето", "Подозрения" и "Ненужно поведение". Печелила е и награда на Сдружението на българските писатели за най-добра книга на годината за "Малко стихотворения".

Два пъти е удостоявана и с наградата "Иван Николов" - за цялостно творчество и за стихосбирката ѝ "Тази змия". Носител е и на наградата за поезия "Николай Кънчев", наградата "Орфеев венец" за съвременна поезия, както и голямата награда за литература на СУ "Св. Климент Охридски" (2014).

"Катя беше един много фин човек и доста голям особняк. В смисъл, че обичаше да казва нещата директно и това личи в нейната поезия. Последните ѝ книги „Тази змия“ и „Икономична класа“ бяха свидетелство за това. Пак казвам, тя за мен е един от най-големите поети на България и загубата е голяма“, казва поетесата Силвия Чолева за БТА.

Бавно

се печели доверие, с бавни

движения. С отворена длан.


Ще бърза

мълнията, която още дреме

загърната в облака.


И аз ще поспя,

събуди ме, ангеле,

миг преди да блесне.

Да проспя

часовете на тревогата,

годините на илюзиите


- Екатерина Йосифова, "Бавно..."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024